Shazi Visram, Cricket Azima “Mahedad supertoidud beebidele ja väikelastele”

Tihti painab just esmakordseid vanemaid mõte, et mida pakkuda beebidele esimeseks lisatoiduks piima kõrvale. Või kui ideed on otsas, siis milliseid maitsebukette pakkuda juba veidi suurematele rüblikutele, mis oleks ühtaegu nii maitsvad kui ka toitainete poolest tasakaalus. Raamatus leiab ligi 70 retsepti, mis aitavad neid muresid lahendada. Oluline on erinevate maitsekombinatsioonide tutvustamine, sest toiduained, millega me juba varajases eas kokku puutume, maitsevad meile ka tulevikus suure tõenäosusega ning ka allergiarisk on madalam. Öeldakse ju, et beebi maitseeelistused arenevad välja juba emaüsas, seega harjumus tervislikult ja mitmekesiselt toituda luuakse juba üsna varakult, peamiselt esimese kahe aasta jooksul. Kuigi raamatu retseptid on valmistatud mahetoorainest, siis on tegutsemisvabadus igaühel vastavalt oma soovidele ja võimalustele. 

Raamat algab lihtsate ja ülevaatlike nimekirjade ning tabelitega, kust saab teada peamised supertoiduained ehk tõelised toitainepommid, erinevad vajalikud toitained, nende leidumus ning tähtsus. Vajalikuks võivad osutuda ka soovituslikud portsjoni suurused vanuses 4-12 kuud – millise tekstuuriga toite pakkuda ning milliseid toiduaineid täpsemalt. Samuti ei hiilita mööda peamistest toiduhügieeniga seotud reeglitest ning sellest, milliseid toite peaks allergia- või lämbumisohu tõttu vältima. Kuna raamatu autor on välismaalane ja lähtutud on peamiselt Ameerika lastearstide soovitustest, siis on ka välja toodud, et Eesti arstid esimesel eluaastal soola lisada ei soovita, küll aga võib kasutada maitse andmiseks erinevaid maitsetaimi – laugulisi, naturaalseid õlisid või tsitrusvilju ning soovitatakse, milliste puu- ja köögiviljadega ning vürtsidega lisada toidule magusust. Ei puudu ka nipid toidu säilitamiseks sügavkülmas ning nõuanded, millega toita last väljas süües või reisil. Usun, et kogemusteta vanemale on antud raamatust palju kasu ning ka varasema kogemuse puhul ei jookse mööda külgi maha toitumise baasteadmiste ülekordamine ning värsked ideed. 

Retseptid jagunevad nelja ossa: esimeses räägitakse lisatoiduga alustamisest ehk maitsete tutvustamisest alates kuuendast elukuust (või vajadusel neljandast kuust). Selles vanuses on lapse põhitoit siiski rinnapiim või piimasegu, mida saab lisada ka püreedele vedelama konsistentsi andmiseks ning tuttavaks maitselisandiks. Esimesi toiduelamusi ei pruugi beebi nagunii tervitada ülima entusiastlikkusega, seega tuleb anda aega atra seada ning pakkuda uusi maitseid korduvalt. Esimene osa keskendub peamiselt puhastele komponentidele, nende valikule ning soovitustele, kuidas vajadusel püreesid säilitada. 

Teises osas panustatakse maitsete segamisele, antakse vahvaid ideid, millised püreekomponendid võiksid sobida kokku ning toitainete poolest täiustada teineteist. Iga retsept sisaldab loendit toitainetest, mida see sisaldab, koostisosade ja valmistoidu kogust, valmistamisjuhendist ning vahel on lisatud ka autoripoolseid nippe. Valikus on nii soolased kui magusad road, saab valida tingmärkide järgi ainult kas taimsete või muna-, piima-, gluteeni-, pähkli- ja munavabade roogade vahel. Püreetoitudest saaks kindlasti põnevaid mõtteid püreesupi tegemiseks või kodukootud jäätise valmistamiseks ülejäänud perele. 

Kolmas osa on suunatud väikelapse toidulaua rikastamisele, vanusele 12+ kuud. Toidud on energiarikkad, aga kuna kõhud on veel väikesed, sisaldavad nad iga ampsu kohta maksimaalselt kasulikku. Seal on retseptiideid, mida saab kasutada terve pere toidulaua rikastamiseks, kuna tegu on püreestamata toiduga. Valikus on pastad, karrid, risottod, isetehtud kalapulgad, taimsed kotletid, tortillapitsad jne. 

Neljas osa on pühendatud vahepaladele ning suupistetele. Sealt leiab nii pudinguid, salatipaate, smuutisid, vardaid, dippe, pirukaid, muffineid, lavaširulle ja muud, mis rõõmustab nii väikest kui suurt. Raamatu lõpus on ka register, mille järgi saab leida kodus leiduvatele toiduainetele vastavad retseptid või otsida toitainete järgi endale sobiv. Retsepte täiustavad väga isutekitavad toidufotod.

***

Ilmunud: Sinisukk, 2017

Tõlkinud:  Kersti Carsten

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Berit Berg
Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga