Anders de la Motte “Talvetuli”

“Talvetuli” on autori kolmas, eraldiseisev osa romaanisarjast, mille tegevus toimub Skåne maapiirkondades. Kaks varasemat osa “Suve lõpp” (olemas ka e-raamatukogus ELLU) ja “Sügisroim” (olemas ka e-raamatukogus ELLU), on esitatud Rootsi Krimiakadeemia auhinna nominentideks.

Laura veedab lapsepõlves kõik suve- ja talvevaheajad oma tädi Hedda juures, kellel on puhkeküla Skåne maakonnas Rootsis. 1987. aasta luutsinaööl põleb puhkeküla klubi maani maha. Tulekahju jätab Laurale eluaegsed armid, nii füüsilised kui psüühilised. Tema parim sõbranna hukkub tules.

Kolmkümmend aastat hiljem tädi sureb ja pärandab Laurale lagunenud puhkeküla. Pärast nii pikka aega tuleb ta siiakanti tagasi, et korraldada tädi matus ja tegeleda pärandusega. Ka loodab ta kohtuda vanade sõpradega ja leida võimalus lasta mõnedel haavadel paraneda.

Laura saabumine tekitab paljudes pahameelt ja väga selgelt üritatakse teda sundida ähvardustega lahkuma. Samal ajal hakkavad süttima mitmed uued tulekahjud. Talle hakkab tunduma, et kõik pole päris nii nagu paistab ja tädi on võibolla saanud mingi saladuse jälile. Kas see, mida ta tollest traagilisest ööst mäletab ja teab, on ikka õige? Tädi enda surm paistab ka juba kahtlane …

Mõttelised kaks kolmandikku raamatust jutustatakse kahte erinevat aega, minevikku ja olevikku vaheldumisi, kuni minevikusündmustega jõutakse traagilise lõpuni. Viimane osa toimub juba ainult olevikus. Rahulikult ja mõtisklevalt algav lugu hakkab edenedes aina hoogu juurde võtma. Üsna pea avastasin ennast pööraste sündmuste keerises, kus pea igal leheküljel paisati ette uusi küsimusi ja mõistatusi. Igal tegelasel on mingi saladus, mitte kõik ei ole need, kellena nad esinevad.

Väga põnev, kaasahaarav ja tempokas lugemine ootamatute pööretega. Kindlasti raamat, mida on väga raske enne lõppu käest panna!

***

Ilmunud: Varrak, 2019

Tõlkinud: Kadri Papp

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Jana Must
Nurmenuku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga