Laurent Allen-Caron koostöös Patrick de Sinetyga „Mõistatuslik Lagerfeld“

Kes oli Karl Lagerfeld? Kuidas temast sai üks maailma tuntuimatest moedisaineritest? Raamat „Mõistatuslik Lagerfeld“ vastab nendele küsimustele. Raamatu peatükid käsitlevad kronoloogilises järjestuses kuulsa mehe elukäiku.

Karl Lagerfeld sündis 1933. a Saksamaal. Ta oli rahvuselt sakslane, kuid elas ning töötas Prantsusmaal. Teise maailmasõja ajal oli Karli perel õnne, nad olid enne õhutõrje algust kolinud teise naabruskonda, mida ei ohustanud Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide pommid. Karli isa Otto oli haritud, oskas üheksat keelt ning ema Elisabeth oli tugeva autoriteediga elegantne naine. Karl käis koolis ainult nendes valitud ainetes, mille ta ise välja valis. Naaberriikide keeled olid tal juba selged, seega neid polnud tarvis koolis õppida (selline oli noore poisi seisukoht, sama kehtis ka teiste õppeainete kohta). Karl oli väga suure lugemusega, korraga oli tal vähemalt 20 raamatut lugemisel: see komme sai alguse varasest lapsepõlvest. Noorena eristus ta teistest lastest: ta ei olnud nõus hitlerjugendi vormi kandma, vaid kandis oma tviidjakki ja püksi pikkade juustega, talle meeldis joonistada ainult valgel paberil (kui seal oli juba mõni joonistus, siis ta keeldus sinna joonistamast), tal ei olnud eakaaslasi, keda ta oleks sõpradeks kutsunud. Täiskasvanuna otsustas ta minna Pariisi moodi tegema – ees ootasid raskused, eluaegsed sõprused ning vabadus mõelda ja tegutseda nii, kuidas hing ihaldas.

Karl Lagerfeld oli Chaneli, Fendi ja omanimelise moemaja loovjuht. Tema hobusesaba ja mustad päikeseprillid olid nagu mask, mis eraldas teda kõrvalisest maailmast, mis ei hõlmanud tema loomingut ja maailmanägemust. Karl Lagerfeld suri 2019. aastal 85-aastasena.

Raamatu 183 lehekülge on täis huvitavaid fakte ning tähelepanekuid mehe elust ja iseloomust. Teos sobib lugemiseks ka nendele inimestele, kes pole varasemalt Lagerfeldi loomingu või tegemistega kursis olnud.

***

Ilmunud: Sinisukk, 2020

Tõlkinud: Mari Vallik

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga