Aleksander Aina „Pimeduses kulgeb tee“

Raamat algab kui pealtnäha tavaline reisiromaan – naine kirjeldab oma käänulist teekonda Afganistani pealinna Kabuli jõudmiseks. Peagi selgub, et tegemist pole puhkuse- või turismireisiga, Marion sõidab hoopis tütart otsima. Ta jätab selja taha kõik, et laps koju tuua. Paraku osutub olukord keerulisemaks kui esmapilgul tundub.

Karita on noor neiu, kes vanaemalt kopsaka summa laenas ning oma internetisõbrale külla sõitis. Huvi maailma vastu oli suurem kui rahulolu praeguse elukorraldusega, seega tuli tegutseda ning leida viis oma küsimustele vastuste leidmiseks. Afgaani noormehel Ahmadil poleks kuidagi olnud võimalik Eestisse sõita, seega otsustas neiu ise kohale minna.

Meeleheitel emal pole aga õrna aimugi, millega tüdruk vahepeal tegelenud on ning kus ta hetkel viibib. Talle on vaid teada antud, et Karita on kadunud, kuid keegi ei oska öelda, kus ta olla võiks. Mida peab ema tegema, et oma laps üles leida? Kuidas üldse võõras riigis, täiesti tundmatute tavade ning reeglite keskel tegutseda?

Juba lennujaamas mõistab naine, et oma tavapärased käitumismustrid ning mõtteviisid tuleb unustada, sest kohaneda tuleb millegi täiesti uuega. Raamat keskendub palju Afganistanile kui riigile, jättes kohati reisiromaani mulje. Lugejal avaneb võimalus riiki tundma õppida nii looduskirjelduste, kohalike perekonnasuhte kui ka inimeste isiklike veendumuste kaudu.

Kindlasti on tegemist maailmapilti avardava teosega, mis annab võimaluse veidi lähemalt tundma õppida teistsugust eluolu. Raamat paneb ka ennast oma kultuuriruumi ja selles kehtivate normide peale mõtlema ning aitab mõista, kuivõrd mõjutatud me sellest tegelikult oleme.

Romaan sai kirjastuse Tänapäev romaanivõistlusel (2015) II koha.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2016

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Mari-Liis Mägi
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga