Anaïs Nin „Henry ja June“

Anaïs Nini peetakse üheks parimaks naiserootika viljelejaks. Ta oli üks esimesi, kes üldse selle žanriga tegeles. Suur osa tema teostest avaldati küll alles pärast tema surma. „Henry ja June“ ilmus esmakordselt alles 1986. aastal.

Väga tugevalt on tema loomingut mõjutanud Henry Miller, kellest siinses teoses on väga palju juttu.„Henry ja June“ ongi autori tõsielul põhinev päevikuformaadis erootiline ja väga avameelne romaan. Ta kirjutab üles ühe aasta jooksul toimuva seksuaalse eneseavastuse loo, aga samas ta ka analüüsib enda tundeid ja tegusid.

Tegevus toimub 1931-1932 aastal. Sellel aastal kohtub ta esmalt June’iga, kes on Henry Milleri abikaasa. Anaïs on naise ilust pimestatud ning armub temasse. Nad käivad koos kohvikutes, kingivad teineteisele asju ning suudlevad. Mõne aja pärast lahkub June Pariisist ning Anaïs armub Henry Millerisse. Alguse saab tormiline ning ülimalt kirglik armuafäär, täis erinevaid seksuaalseid avastusi ning moraalset vabanemist. Tema kohtumisi Henryga on väga avameelselt kirjeldatud.

Anaïs’ist oli nii raske aru saada. Tal on endal kodus hea abikaasa, kõrvalt on tal kirglik afäär Henryga ja samas oli tal veel paar meest, kellega ta kohtus. Anaïs mängis nende meestega oma mänge. Ühte oli tal vaja seksimiseks, teine oli tunnete jaoks, kolmanda vastu tundis haletsust. Samas tal oli mingi südametunnistus ka olemas. Ei tahtnud oma abikaasale haiget teha, aga see ei takistanud tal intriige punumast. Nii keeruline ja vastuoluline isiksus. Ma püüdsin temast aru saada, aga see mul ei õnnestunudki.

Raamatut soovitan inimestele, keda ei häiri erootilised ja vabameelsed kirjeldused. Keeleliselt on raamat nüansirikas ja leidsin siit enda jaoks nii mõnegi huvitava tsitaadi. Näiteks:

Valu tuleb õppida taltsutama, selles ei pea püherdama.

Mind hämmastas ka see, et autor on kirjutanud oma ajastu kohta nii avameelselt ja julgelt. Kes julgeb, see loeb.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2019

Tõlkinud: Eda Ahi

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.