Jack London “Ürgne kutse”

Ameerika kirjanik Jack London sai tuntuks just jutustusega “Ürgne kutse”, mis esmakordselt ilmus 1903. aastal. Eesti keelde tõlgiti teos 1975. aastal, kui see ilmus kogumikus koos mitme teise jutustusega, seal hulgas ühe teise Londoni tuntuma teosega “Valgekihv”.

“Ürgne kutse” räägib koerast nimega Buck, kes elab Californias mõnusat elu. Buck on noor ja tugeva kehaehitusega ning ta jääb silma röövijatele, kes otsivad just temasuguseid koeri tööle Alaskal, kullakaevandustes. Buck röövitakse kodust ja teda hakataksegi koolitama kelgukoeraks. Uus ümbrus on võrreldes varasema koduga totaalselt teistsugune, karm ja külm ning ellujäämise nimel peab koer tublisti vaeva nägema. Buck kohaneb kiiresti ja kuigi ta igatseb endise mugava elu järele, tunneb ta ka midagi seletamatut – tungi ja soovi elada vabalt looduses, just nagu tema ürgsed esivanemad hundid. Koer kohtub oma teekonnal igasuguste inimeste, nii heade kui halbadega ning seisab lõpuks keerulise valiku ees.

Igaks juhuks tasub märkimist, et tegu ei ole “nunnu” loomalooga ja vahest see väga hästi ei sobi neile, keda väga häirib lugemine loomade raskest elust.

London on kirjutanud veel mitmeid lugusid karmist ja keerulisest elust Alaska kullakaevandustes, nende jaoks ammutas ta inspiratsiooni isiklikest kogemustest. 2020. aastal linastus meiegi kinodes ka raamatu põhjal valminud film, kus peaosas mängis Harrison Ford.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 1975, Aas & Toim, 2001, Pegasus, 2020

Tõlkinud: Ester-Inge Heinaste

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER 1975 2001 2020

Loe e-raamatukogust ELLU

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga