Peeter Peetsalu „Merekultuurilugu. Eesti randade tuletornidest“

Raamat pakub suurepärast kultuuriloolist sissevaadet tuletornimaailma.

Avapeatükis tutvustab autor tuletorne läbi aegade. Selgub, et kolme vanima seni tegutseva tuletorni seas on La Coruña (Hispaania) ja La Lanterna (Itaalia) järel auväärsel kolmandal kohal Hiiumaa Kõpu tuletorn. Edasi käsitleb autor kirikuid, mis täitnud majaka funktsiooni. Lõviosa teosest on pühendatud Eesti erinevatele meremärkidele: tuletornidele, tulepaakidele, tulelaevadele jne. Tuntumate tuletornide (nt Keri, Kõpu, Pakri, Mohni, Kiipsaare) kõrval kirjutab autor ka võib-olla veidi vähem tuntud meremärkidest (nt Malusi ja Laidunina päevamärgid, Uhtju ja Mahu tulepaagid jne). Kes peab lugu merefilateeliast, siis raamatu lõpus on eraldi ülevaade merendusloost postmarkidel. Teksti saadab rikkalik pildimaterjal.

Tuletornimaailm on köitev ja mitmekesine. Lihtsustatult väljendudes on tuletornid laevasõiduohutust tagavad ja orienteerumist hõlbustavad ehitised. Sageli on neil aga ka sümboli väärtus ja müstiline aura. Autor vaatleb tuletornimaailma avara pilguga, kirjutades teemast nii ajaloolisest, etnograafilisest kui ka kultuuriloolisest vinklist. Kogu raamatust aimub aupaklikkust. Autor teeb ka põikeid ilukirjandusse. Lugeja saab hulgaliselt teadmisi, silmaring avardub iga leheküljepöördega.

See raamat aitab kustutada teadmisjanu. Kes leiab mahti süüvida, saab kingituse.

Merekaardikomplekti on koostanud ja tekstidega varustanud Tõnu Raid.

***

Ilmunud: Menu Kirjastus, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe raamatut e-raamatukogust ELLU

Kadi Eslon
Võõrkeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.