Hannes Võrno ”33 kohtumist”

E-raamatukogust ELLU on võimalik lugeda tuntud teletegelase Hannes Võrno intervjuusid erinevate Eesti tegusate ja edukate inimestega. Intervjuud on kokku kogutud Võrno viimatisest telesaatest ”Hannes Võrno 33 minutit”, mida ta tegi Tallinna Televisioonile. Võrnole omaselt ei jää ta oma küsitlustes tagaplaanile ega püüa luua neutraalset õhustikku. Nii eessõnas kui ka intervjuus Vahur Kersnaga väljendab ta oma pettumust Tallinna Televisooni sulgemise üle, mis on vast üks Eesti inimestes enim vastuolusid tekitanud kanaleid üldse. Raamat ongi juba oma kaanepildi, Võrno kohatiste väljaütlemiste ja intervjueeritavate valikute poolest taotluslikult provokatiivne. Näiteks võib punase rätikuna mõjuda esikaanel ilutsev Võrno portreepilt, sest ta on suutnud omale lähiaastatel küllaltki ärritava kuvandi luua.

Vastukaaluks aga seesugustele aeg-ajalt torkivatele viidetele, koosneb kogumik väga huvitavatest intervjuudest, kuhu on osavasti valitud erinevate maailmavaadetega inimesi mitmesugustest eluvaldkondadest. Mind näiteks kutsuski raamatut lugema just uudishimu, et millest kõneleb Võrnoga kirjanik Maarja Kangro, kes on väga liberaalse maailmavaatega. Võimalik, et ootasin kusagil alateadvuses konflikti või debatti või midagi taolist, kuid intervjuu mõjus hoopis tasakaaluka ja hästi ettevalmistatuna. Avaküsimus üllatas heas mõttes oma viitega Austria kirjanikule Thomas Bernhardile, kes on üks Kangro loomingu olulisi eeskujusid. Muidugi tuli sekka mõni pist õrritav küsimus, näiteks geiparaadil osalemise kohta, kuid see ei osutunud intervjuu keskseks teemaks.

Huvitav oli peale intervjuud Kangroga lugeda kõrvale konservatiivse ilmasättumusega katoliku usu järgija Markus Järvi kohta või ka kliimasoojenemist eitava muusiku ja ekstreemispordiharrastaja Paap Kõlari mõtteid. Ja vahelduseks oli hoopis mõnusam peatuda usutlusel Jüri Makaroviga tema maaelust ning kokkamiskirest. Arvatavasti leiab siit kogumikust igaüks omale põnevat või intrigeerivat lugemist.

***

Ilmunud: IlmaPress, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Siret Remma
Männi raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga