Paolo Cognetti „Kaheksa mäge”

Otsisin hiljuti raamatut, mille tegevus toimub mägedes.

Tallinna Keskraamatukogu lugemisprogramm „Raamatuga kevadesse” aitas sobiva raamatu leidmisele kaasa ja nii ma selle kauni raamatu leidsin.

Paolo Cognetti raamatus “Kaheksa mäge” on mägedes mitte üksnes “mingi tegevus”, vaid kogu inimese/inimeste elu, eluviis, sõprus ja armastus. Peamine selles raamatus on kahe mehe – Pietro ja Bruno – eluaegne sõprus. Tõsine, mehelik asi. Mägedes. Rahulikult ja ilma eriliselt kaeblemata, kuigi selleks põhjust ehk oleks. See on justkui mägedega sõbrustamise raamat. Raamatusse on köidetud terve mäetäis igatsust kõrguse ja vaikuse järele.

„Õppisin oma isalt – siis, kui ma juba ammu tema jälgedes ei käinud –, et mõnes elus on mägesid, kuhu ei saa tagasi pöörduda. Et sellises elus nagu meil isaga ei saa minna tagasi mäele, mis asub kõigi teiste mägede keskmes ja su enese loo alguses. Ja et sellistel nagu meie, kes me kaotasime oma esimesel ja kõige kõrgemal mäel oma sõbra, ei jäägi muud üle, kui rännata mööda kaheksat mäge.” (lk 187)

Paolo Cognetti, üks Itaalia hinnatumaid ja lugejate poolt armastatumaid kirjanikke, on sündinud Milanos 1978. aastal. Talle meeldivad mäed nii väga, et jagab juba aastaid elukohta linna ja kahe tuhande meetri kõrgusel Alpides asuva mägimaja vahel. Ja raamatu pealkirjas on mägesid koguni kaheksa …

Raamatu minategelane Pietro kohtus ühe Nepaali mehega. Mees võttis kepi ja joonistas maapinnale sõõri. See kukkus välja täiuslik.

„Meie arvates asub maailma keskpunktis üks kõrge-kõrge mägi, Meru. Selle ümber on kaheksa mäge ja kaheksa merd. Selline on meie arust maailm.”
Seda öeldes joonistas ta väljapoole ringi iga kiire kohale punkti ja punktide vahele väikese laine. Kaheksa mäge ja kaheksa merd. Viimaks tegi ta ratta keskel asuva punkti ümber krooni, see võis minu meelest olla lumine Meru tipp. Ta vaatas oma tööd hetke hindavalt ja raputas siis pead, justkui oleks see tuhandeid kordi läbijoonistatud kujund hakanud viimasel ajal kehvemini välja tulema. Igatahes suunas ta kepi keskele ja lausus lõpetuseks: “Aga kas rohkem õpib see, kes teeb kaheksale mäele ringi peale, või see, kes jõuab Meru tippu?” (lk 132)

Kirjastus tutvustab oma „Punase raamatu” sarja väljaannet nii ja lubab ka pisut sisse piiluda: Paolo Cognetti “Kaheksa mäge”.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2017

Tõlkinud: Kaidi Saavan

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga