John Fowles „Liblikapüüdja“

Miranda Grey on 20-aastane kunstitudeng, kes õpib ja elab Londonis. Tema igapäevaelu iseloomustab kursustel osalemine, sõpradega väljas käimine ja vabal ajal maalimine. Ta on avatud, hea suhtleja ning naudib seltskonnas viibimist.

Frederick Clegg on üksildane noor mees, kes ei suuda teiste inimestega ega ühiskonnaga suhestuda. Tema hobideks on putukate (iseäranis liblikate) kogumine ja Miranda Grey jälgimine. Viimast ta teeb salaja. Miranda on teda kütkestanud internaatkoolis käimisest saati. Frederick on tema igat liigutust jälginud ja välja selgitanud tema teekonna koolist koju. Miranda on harukordne eksemplar. Ta peab ta endale saama. Küll Miranda temast aru saab. Nad hakkavad õnnelikult koos elama ja seejärel abielluvad.

Need soovunelmad ja kujutlused viivad selleni, et Frederick röövib Miranda. Ta varitseb neiut hotellis ning teeskleb abi küsimist. Kasutades kloroformi, tõstab ta neiu autosse ja sõidab oma uude majja, mille ta on spetsiaalselt ette valmistanud. Ta on ostnud elamu väheasustatud rajooni, kus ta saaks oma soovunelmad täide viia. Samal ajal on ajalehtedes kajastatud noore neiu kadumist, mitte mingeid juhtlõngasid senimaani pole.

Miranda on šokis ja ei saa aru mehe motiividest: kas ta tahab teda vägistada või ära tappa? Või ehk mõlemat? On ta hull? Mehest ei ole võimalik üldse aru saada. Miranda on taiplik neiu, oma vangistuse ajal näeb ta oma röövija valedest läbi. Tema jutus pole järjepidevust, ta ajab sassi nimed, asukohad ja kuupäevad. Miranda püüab mitu korda põgeneda, seda kahjuks ebaõnnestunult. Frederick aga ei saa aru, miks neiu üritab põgeneda. Tal on kõik olemas ja mida pole, selle Frederick talle ostab. Nad nõustuvad kokkuleppe osas: Miranda viibib temaga 28 päeva ning ei püüa põgeneda, ta sööb ja räägib mehega.

***

Ilmunud: Greif, 1996; Pegasus, 2007; Mediasat Poland, 2008; Postimees Kirjastus, 2019

Tõlkinud: Urve Hanko

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER 1996 2007 2008 2019

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga