Christine Leunens “Vangistatud taevas“

Mulle meeldib lugeda raamatuid, mille tegevus toimub II maailmasõja ajal. Need lood on olnud erinevate inimeste vaatenurkadest, aga neid ühendab olukorra traagika. „Vangistatud taeva“ tegevus toimub 1940. aastate Austrias. Minajutustajaks on Johannes, kes on Hitlerjugendi tõsimeelne liige. Tema iidoliks on Adolf Hitler.

Johannes on üsna kergelt mõjutatav natsipropaganda suhtes. Ta usub tõsimeeli, mida koolis õpetajad juutide kohta räägivad. Seda oli hirmutav lugeda, kui kergelt lapsi ja noori saab mõjutada. Ühel hetkel hakkab kõik aga vaikselt muutuma. Nimelt avastab noormees, et tema vanemad varjavad nende kodus ühte Elsa-nimelist juudi tütarlast. Alguses on ta ehmunud, et kuidas vanemad julgevad Hitlerit reeta, aga lõpuks saab uudishimu temast võitu. Nad hakkavad suhtlema. Johannes taipab, et Elsa ei olegi nii hirmus inimene, kui ta alguses arvas. Esialgsest Johannese uudishimust saab armastus ning kahjuks kasvab sellest armastusest välja kinnisidee.

Raamat on ajastule omaselt sünge. Ei ole kõige kergem lugemine. Selle jaoks tuleb võtta aega, et süveneda. Autor kirjeldab päris hästi ühe noormehe arengut täiskasvanuks saamisel. Mismoodi teda mõjutas alguses sõjas nende edu ja kuidas talle mõjus lõpuks nende lüüasaamine. Samuti oli huvitav jälgida tema mõtteid ja tundeid selles eluperioodis, mil sõda oli läbi ja võitjad tegutsesid tema armsas kodulinnas Viinis. Samas pean ütlema, et mulle selle raamatu peategelase mõttemaailm ei meeldinud. Alguses ma tundsin talle kaasa, noor ja mõjutatav nagu ta oli. Raamatu teises pooles võis ju aru saada, miks ta nii käitus, aga heaks kiita seda ei saa. Soovitan nendele, kellele meeldivad raamatud sõjast ja psühholoogiast.

Raamat on andnud inspiratsiooni Taika Waititi filmile „Jänespüks Jojo“. Need on teineteisest üsna erinevad, nii et, kellel raamat loetud, siis soovitan ka filmi vaadata.

***

Ilmunud: Varrak, 2019

Tõlkinud: Uno Abram

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga