Jaan Tammsalu, Margit Arndt-Kalju „Jaan Tammsalu”

Sari: Meie vaimulikud

Selle raamatu esitlus ja autori, Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu 60. sünnipäeva tähistamine märtsikuu algul Tallinna Jaani kirikus oli ilmselt viimane raamatuesitlus mõneks ajaks, sest… kohe selle järel sattusime koroona-karantiini ning kirikusse päriselt niipea ei pääse.

Raamatu esitlus + autori sünnipäev oli väärikas, hästi läbimõeldud üritus. Õnnestumine parimas mõttes. Siis oli veel teadmata, mis meist lähimatel nädalatel edasi saab ja nii saime kaasa võtmiseks mõnusa „vitamiinipommi”, millega saab veel mõnda aega hakkama, kuni…

Kirjastuse Gallus väljaantud raamatus vestleb Jaan Tammsalu oma oluliste kaasteelistega: teoloogiadoktor Toomas Pauli ja kauaaegse Ahvenamaa praosti Mårten Anderssoniga vaimulikuks olemisest, akadeemik Anu Rauaga kunstist, helilooja ja muusiku Robert Jürjendaliga muusikast, ehitusmees Mart Tarumiga kiriku restaureerimistest, treener Alar Seimiga spordist, poliitik Tunne Kelamiga poliitikast ja abikaasa Laila Kandi-Tammsaluga üheshingamisest. See on juttude raamat, ilusate juttude raamat.

Vaataks korraks, mida raamatus kirjutatakse. Mõned mõtted, ainult mõned …
Kokku noppisin välja seitse tsitaati, seitsmelt arvajalt-kaasteeliselt (kokku on neid kaheksa):

Mårten Andersson:
On tähtis, et igal pühapäeval oleks vaimulikul kantslis kaasas ka midagi poeetilist, sellepärast et see toob evangeeliumile midagi muud juurde, kui ainult loeksid retseptiraamatut. Paljudel ongi ainult eksegeetiline analüüs ja kõik lõpebki sellega…” (lk 30)

Toomas Paul:
Jah, on kasskristlased ja koerkristlased. Üks meie suur sõber Saksamaalt – Klaus Niejahr – seletas mulle, et koerkristlased on need, kes vudivad järele sinna, kuhu nende õpetaja läheb, aga kasskristlastel on ükskõik, kes on kantslis, nemad on oma kodus, paik on sama. See on väga ilmekalt öeldud.” (lk 67)

Tunne Kelam:
Minu meelest on Jaanil kaasa sündinud anne olla vaimulik ühiskonnategelane. Seejuures on ta muidugi ka kasvanud väga palju, muutunud küpsemaks.” (lk 97)

Anu Raud:
Inimesena mulle meeldib väga tema loomingulisus ja vahetus, soojus, siirus. Tal on suhetes ja olukordades olemas nõtkus, kiire reageerimine, ka oskus teha õigeid otsuseid. Muidugi on talle Looja poolt kingitud ka väga mitmekülgne võimekus ja lai haare. Tema enda eriala jaoks on hea ilusa tämbriga hääl. Ennast väljendades on ta mitmekihiliselt võimekas: nii kirjutades, kõneldes kui ka jutlustades. Ta oskab oma mõtetes ja juttudes leida huvitavaid seoseid.” (lk 125)

Robert Jürjendal:
Jaan on äärmiselt mitmekülgne inimene, temas on nii palju kihte, et ega neid ei ole võimalik korraga avastada ja lahti võtta. Aga esimesed tähelepanekud on kohe need, et tal on sära silmis – minu jaoks on see väga oluline asi inimese juures. Tal on ka lapsemeelset huvi ning ta kõnnakus on see see südidus, kindel soov kuhugi minna, midagi teha. See näitab tegusat inimest, kes on võimeline tegema.” (lk 141)

Alar Seim:
Tema puhul on tähtis vaimsus ja kindlasti see, kuidas ta peab lugu inimlikest suhetest…
Minu jaoks vaimne ja füüsiline pool täiendavad teineteist Jaanis. Ta vaimne koormus on väga suur ja füüsilise tegevusega saab ta viia end uuesti tasakaalu.
” (lk 154)

Mart Tarum:
Tundes täna Jaani, on ta minu jaoks eelkõige kirikuõpetaja. See, et ta kunagi ehitust õppis, on jäänud nüüd tagaplaanile, aga ta ei ole seda unustanud, ta valdab ka seda teemat. Tal on palju külgi ja paljusid ma võib-olla ei teagi, isiklikult ma temaga töövälisel ajal ei suhtle, meil on ikkagi mingi distants olemas… Olen ikka endamisi mõelnud, et Jaan korraldab asju seal ülalpool, mina korraldan maisemaid asju siin allpool. Tema saab ideaalselt hakkama ja mina üritan ka saada.” (lk 173-174)

Kirju seltskond. Sama toredasti kirju seltskond, ka muusikalises mõttes oli kohal kirikus, raamatuesitlusel. Jah, raamatus ei ole kohtumisi-vestlusi kõigi nendega, kes esitlusel kohal olid (nende hulgas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvartiga).

Kui kuulata-lugeda Jaan Tammsalu jutlusi või muidki tekste, siis jääb silma-kõrva tema lemmik (omadus)sõna – ILUS. Ta kasutab seda sageli: keegi ilus inimene teeb „ilusat tööd”, räägib mõne „ilusa loo”, see on „ilus raamat”, „ilus aeg” jne. See raamat, mille kirjastuse Gallus toimetaja Margit Arndt-Kalju väga ilusti kokku pani, just täpselt õigeks ajaks… Ilusa inimese ilusti elatud elu.

RR tutvustab raamatut nii: “Jaan Tammsalu

***

Ilmunud: Gallus, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga