Katrin Pauts „Öömees“

Katrin Pautsi looming on mind positiivses mõttes üllatanud. Kuigi tema teosed ei kandideeri ehk aasta kriminaalromaanide tiitlile ning ei ole võib-olla võrreldavad mõne Norra, Rootsi või Taani kirjaniku verd tarretama paneva kriminaalromaaniga, on nendes siiski miski, mis mind paelub.

Tema teostest võib leida hulganisti detaile, mida suudab mõista üksnes eestlane ise, sest kõigi raamatute sündmused tiirlevad Eesti maaelu, siinsete mahajäänud külade ning eestlaste koduseinte vahele peidetud elude ümber.

Olen eelnevalt lugenud kirjaniku sulest ilmunud teost „Politseiniku tütar“ (olemas ka e-raamatukogus ELLU). Seekord loetud teos on mõnes mõttes eelneva järelkäija, kuid samas niivõrd erinev sellest. Tavapäraselt „pautsilik“ on lugu läbistav elu maal nii öelda kolkakülas, ilmsiks tulnud perekonnasaladused, näiliselt võõraste inimeste omavahel põimunud elud ning aastaid peidetud olnud saladused. Lisaks eelnevale toob „Öömees“ meieni linnalegendid, maha vaikitud külajutud ning nende elustumise. Katrin Pauts on ise öelnud, et „Öömees“ on just see teos, mille kirjutamist ta ise kõige rohkem nautinud on, kuna tema lemmikteemaks on just erinevad legendid, uskumused ning nende uurimine.

Lugu algab traagiliselt – vanal raudteesillal tapetakse kohaliku küla koolitüdruk. Juhtumit hakkab uurima kohalik politseinik Virve, kelles äratab juhtum nooruspõlves läbielatud mälestused. Virvele hakkab tunduma, et linnalegend öömehest ei pruugigi olla lihtsalt legend. Juhuse tahtel tutvub ta karismaatilise õpetaja Danieliga, kes on kolinud tagasi kodukanti, et lahendada enda lapsepõlves lahendamata jäänud juhtum. Jäljed viivad salapärasesse ning hüljatud keset metsa asuvasse Kloostrikülla. Lugejani jõuavad vähehaaval tegelaste varjatud elud ning tasapisi rulluvad lahti seosed, mis viivad müstilise öömehe paljastamiseni.

Lugu sobib hästi nendele, kes otsivad kriminaalromaani ja põnevust, kuid samas eelistavad natukene kergemat lugemist.

***

Ilmunud: Rahva Raamat, 2017

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Gerli Kuus
Nurmenuku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga