Leida Tigane „Palun seda härrat …“

Vahel kohe on sellise natuke vanema kirjanduse lugemise tuju ja siis tuleb appi selline tore raamatusari kirjastuselt Eesti Raamat nagu „Eesti romaanivara“. Ka käesoleva Leida Tigase romaani teine trükk on ilmunud selles sarjas aastal 2015 (esmatrükk Noor-Eesti, 1935).

Peamiselt lastele kirjutanud Leida Tigane on kirjutanud neli romaani ka täiskasvanutele, neist esimene oli justnimelt „Palun seda härrat …“.

Raamatu peategelaseks on 24-aastane Tartu neiu Essi. Masinakirjutajast noore naise ego saab sügavalt haavatud, kui peigmehekandidaat Mihkel ta midagi pikemalt seletamata ühe pika blondiini vastu välja vahetab. Tarmukas Essi peab ju sellele kuidagi reageerima! Mitte et ta nüüd otseselt just Mihkli kaotusest nii palju hooliks („Milleks vaevata end nii palju ühe poisi pärast, kui neid jookseb küllalt ringi siin Issanda tehtud maailmas“ lk 10), aga no kadedust peab ta selles poisis küll äratama ja teada andma, kui ükskõik tal tolle käitumisest on. Ja mis võiks olla selleks parem viis, kui Mihkel armukadedaks teha, ilmuda tema ette uue ja uskumatult silmapaistva noormehega!

Selle aktsiooni ebaõnnestumise järel on ta üsna rõõmus, kui ta töölt puhkusele lastakse. Puhkuseks sõidab Essi maale, Mustmetsa kihelkonda tädi juurde. Kuid alustatud intriig jõuab talle ka seal järele.

Mis mulle Leida Tigase raamatute juures eriti meeldib, on tema lahe ja humoorikas kirjutamisviis. Tema tegelaskujud on nii vahvad, hästi karakteriseeritud, toredad! Üks väga tore, lõõgastav ja humoorikalt kirja pandud vahva lugu, mis viib meid hetkeks eelmise sajandi esimesse poolde.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sille Ross
Pääsküla raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga