Jaroslav Hašek „Geniaalne idioot. Huumori kool“

Loomingu Raamatukogu kuuekümnendale aastale pühendatud kuldsarja esimeses teoses on koos kaks varem ilmunud Jaroslav Hašeki juttude kogu – 1983. aastal ilmunud “Geniaalne idioot” (tõlkija Lembit Remmelgas) ja 1958. aastal ilmunud “Huumori kool” (tõlkija Leo Metsar).


Kogumiku “Geniaalne idioot” võib jagada viide ossa, mis on liigendatud vahelugemistega. Neis vahelugemistes annab tõlkija ülevaate kirjaniku elust ja loomingust ning juhatab sisse/selgitab järgnevate juttude taustu.

Kohe algul kohtume Jaroslav Hašeki kuulsaima tegelase – geniaalse idioodi Švejkiga. Enne kui see tegelane raamatusse jõudis, seikles ta 1911. aastal ajakirjas “Karikatury”. Valimiku kuuest jutust saame muuseas teada ka Švejkile reuma põhjustanud juhtumist. Ka kolmanda osa moodustavad vahva sõdur Švejki seiklused, kus on toodud ta sõjavangi langemise loo algus ja lõpp.

Jaroslav Hašek kuulus Seaduse Raamides Rahuliku Edenemise Parteisse, mille keskuse ja valimiste päeva kirjeldus on „Geniaalses idioodi“ teises osas toodud. Lisaks neile on toodud veel viis naljakat-ühiskonnakriitilist lugu.

Neljanda osa teosest moodustavad juhtumised rohukaupmehe õpipoisi elust. Siingi saab tõmmata paralleele autori ja tema loomingu vahel. Jaroslav Hašek jättis gümnaasiumi pooleli ja ema saatis ta rohukaupmehe juurde õpipoisiks. Sellesse ossa on mahtunud veel kolm lugu, mis taaskord näitavad autorit ümbritseva maailma absurdsust.

Viimase osa „Geniaalsest idioodist“ moodustavad kaks juttu. Ühes annab autor nõu kommunistidele ning teises jutustab oma surmast (õigemini tema hinge võimetusest surma saada). Jarosav Hašek astus 1920. aasta lõpul kommunistliku parteisse, olles enne teeninud Punaarmees. Olgu öeldud, et kodumaale naasis ta läbi Eesti Vabariigi.

Kogumikus „Huumori kool“ on 17 juttu. Teemadeks on muuhulgas vürstiproua paeluss, noortega looduses käimine ja püüd müüa keiser Franz Joseph I pilte.

Kõiki Jaroslav Hašeki jutte iseloomustab üle võlli lähenemine teemasse. Olles küll kirjutatud sajand tagasi, kõnetavad nad oma aktuaalsuses ka tänapäeva lugejaid. Maailm meie ümber on küll muutunud, kuid inimtüübid on jäänud samaks.

***

Ilmunud: Kultuurileht, 2020

Tõlkinud: Lembit Remmelgas ja Leo Metsar

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Stiina Sild
Kalamaja raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga