Robert Hardman „Maailma kuninganna”

Üks täitsa uus raamat. Maailma kuningannast, justkui meie kõigi kuningannast (või lausa meie kõigi vanaemast – nagu kirjutas üks raamatuhuviline oma Goodreads’i arvustuses).
See küll ei ole päris ametlik tiitel, kuid tema mõjuvõim on lihtsalt niivõrd suur ja äratab paratamatult aukartust, imetlust ja austust. Küllap ka teisi tundeid -mõtteid, armastusest … ükskõiksuse ja vihkamiseni.

Nägin seda raamatut mõned päevad tagasi… selsamal päeval märtsikuu lõpus kui teatati prints Charles’i võimalikust koroona-nakkusest.

Tegelikult on nii, et kogu maailma kuninganna ei istu-tegutse ainult ühes lossis, ühes kuningakojas. Kuna Ühendatud Kuningriik on pea igal mandril, siis … „Mõne omaenda valduse külastamine on suhteliselt lihtne üritus, sest kuninganna ja tema kaaskond lihtsalt liigub ühest kodust teise.” (lk 31)

Raamat on peamiselt kuninglikest sõitudest-visiitidest erinevatesse riikidesse ja oma valdustesse maailma eri paigus. Ja kõigest sellega kaasnevast, nii praktilisist asjust kui ka diplomaatilisist.
Ükski monarh – ilmselt ka ükski riigijuht – ajaloos ei ole näinud nii palju meie planeeti ja selle rahvaid kui kuninganna Elizabeth II.” (lk 28)

USA visiidi ajal pidas kuninganna kõne kongressile ning ütles muuseas:
Mõni inimene arvab, et võim saab alguse püssitorust. Nii võib see olla, kuid ajalugu on näidanud, et see ei edene hästi ega kaua. Selline võim on lõpptulemusena viljatu. Me oleme läinud paremat teed: meie ühiskonnad rajanevad üleüldisel kokkuleppel, lepingutel ja konsensusel.” (lk 453)

Eraldi peatükk on kuninglikust jahist „Britanniast” – 9. peatükk „Kuninganna pelgupaik”. See ei ole küll enam reisidel-visiitidel kasutuses, kuid on avatud huvilistele ning see on ka ainus koht, kus rahvas saab näha kuninganna magamistuba. Ja jaht muutis kuninganna jaoks lihtsamaks kuningannaks olemise. Ja vajadusel sai seal ka korraldada kohtumisi riigijuhtidega ja korraldada ka oma banketi. (lk 396)

Kindlasti on enamusel meeles Londoni olümpiamängude avamine aastal 2012. See on küll raamatus joonealuse märkusena, kuid see oli äge hetk kui Olümpiastaadioni kohale ilmusid langevarjudega kuninganna ja James Bond näitleja Daniel Craigi esituses. Episood oli ju sedavõrd hoolikalt salajas hoitud, et üllatas isegi kuninglikku perekonda. Mängude juht lord Coe, kes istus printside Williami ja Harry kõrval, meenutab nende hüüatust: „Lase käia, memm!” (lk 12)

Kui lugeda kuninganna Victoria elulooraamatuid, siis on nendes kirjutatud, et tema rikkalik kirjavahetus, era- ja muud kirjad ning päevikud peale ta surma turvalisuse-privaatsuse-jne kaitseks hävitati ta laste poolt. Osalt hävitati ka ajalugu. Kuninganna Elizabeth II ajal, 21. sajandil aga väga lihtsalt kõike hävitada ei saa …

Kuninganna Elizabeth II on meie kõigi kuninganna, kogu maailma kuninganna.
Tore, et see raamat on eesti keeles olemas, täienduseks teistelegi temast kirjutatud elulooraamatutele.

Autori kohta infot otsides leidsin sellise ülevaate: Open letters in review

***

Ilmunud: Tänapäev, 2020

Tõlkinud: Ivar-Anton Karros

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga