Ann Cleeves „Valged ööd“

“Valged ööd” on Ann Cleeves´i krimiromaanide sarja “Shetland” teine osa. Esimene osa kannab pealkirja “Ronkmust” ja ilmus eesti keeles 2016 (olemas ka e-raamatukogus ELLU).

Shetlandil on kätte jõudnud ka eestlaste jaoks omamoodi oodatud periood. Nimelt aeg, mil ööd on valged ning lühikesed. Kunstnik Bella Sinclair aitab korraldada rannikuäärses külas Biddistas kohalike kunstnike näitust. Üritusele tuleb võõras mees, kes käitub imelikult ning ei mäleta enda nime või kuhu ta peaks minema. Järgmisel päeval aga leitakse ta sealtsamast külast surnuna. Kohalik uurija Jimmy Perez saab aru, et tegemist on mõrvaga ning järjekordne uurimine algab. 

Raamat kulgeb rahulikus tempos, külarahvas hoiab oma saladusi kiivalt, kahtlusaluseid on erinevaid ning alles viimastel lehekülgedel selgub kõik. Lugeja saab kaasa elada ka peategelase Jimmy Perezi isiklikus elus toimuvale. Minu jaoks muutub ta iga raamatuga aina sümpaatsemaks. Loomulikult sisaldab romaan ka Shetlandi saarestiku looduse ja ilmastiku kirjeldusi. Selle sarjas on tegevuspaik just nagu üks peategelastest, keda kunagi ei tohi ära unustada. 

Mõnusalt tasapisi kulgev krimka, kus olulised on külaelanike omavahelised suhted ja kaua varjul hoitud saladused. 

***

Ilmunud: Varrak, 2017

Tõlkinud: Anne Kahk

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga