B.A. Paris „Dilemma“

B.A. Paris on tuntud ja raamatukogust nõutud autor. Ka minule on kõik tema eelnevad raamatud väga meeldinud: „Suletud uste taga“ (eesti keeles 2016), „Murdumine“ (eesti keeles 2017) ja „Too mind tagasi“ (eesti keeles 2018). Ja ka käesolevas ei pidanud kaugeltki pettuma.

Tegemist ei ole siis krimi- ega põnevusromaaniga. Põnevust muidugi on, kuid ei midagi kriminaalset ega müstilist, see on psühholoogiline inimsuhete romaan. Dilemmadest, valikutest.

Livial on tulemas 40. sünnipäev ja ta on pikka aega unistanud, kuidas ta teeb sellest ilusa ja meeldejääva peopäeva. Tema armastav abikaasa Adam toetab ja aitab teda igati. Livial ja Adamil on kaks täiskasvanud last – esmasündinu Josh ja temast mõned aastad noorem Marnie. Marnie kahjuks ei saa peol osaleda, sest ta on teises riigis koolis.
Kuid Livial on üks saladus, mida ta juba mõnda aega teab, kuid ei ole tahtnud sellest enne pidu Adamile rääkida. Mingis mõttes on talle igatahes sobilik see, et Marnie sellele peole ei tule. Mitte et ta ei armastaks oma tütart, väga armastab.

Vahetult enne pidu tekib ka Adamil saladus. Adam ja Marnie on kahekesi planeerinud Liviale ühe üllatuse. Siis aga saab Adam midagi sellist teada, mis võib tähendada selle ärajäämist. Vähe sellest – see võib tähendada midagi sootuks kohutavat. Kahtlus. Hirm. Kuid ta ei ole kindel. Seega peab ta mõistlikuks oodata selle rääkimisega, et Livia kauaoodatud pidu mitte ära rikkuda. Sest vabalt võib olla, et asi ei ole üldsegi nii, nagu ta kardab.

Mõlemal on midagi hingel, midagi, mille rääkimisega nad tahavad oodata Livia sünnipäeva möödumiseni. Mõlemad on mures, kardavad omamoodi tragöödiat tulemas. Kas nad teevad õigesti? Mida kumbki neist läbi elab? Lugu antakse edasi vaheldumisi kummagi suu läbi.

Ja ma saan nende mõlema mõttekäikudest ja edasilükkamise motiividest mingis mõttes aru. Ma ei julge küll väita, et ma kummagi nahas olles oleks just samamoodi teinud, kuid ma siiski mõistan. Mõistan Adami valikuid, kes mitte milleski kindel olemata ei hakanud paanikat tekitama. Mõistan Liviat, kellel oli väga raske talle teadaolevast oma tütart jumaldavale mehele rääkida.

Romaan haarab lugeja endasse ning seda on raske käest panna – tahad teada, kuidas see traagiline ja sasipuntras lugu oma lahenduse leiab.

***

Ilmunud: Pegasus, 2020

Tõlkinud: Raili Puskar

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sille Ross
Pääsküla raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga