Nando Parrado ja Vince Rause „Ime Andides: 72 päeva mägedes ja minu pikk teekond koju“

13. oktoobril 1972. aastal kukkus Andides Tšiilisse lendav lennuk alla. Pardal olnud 45 inimesest said osad silmapilkselt surma, osad elasid üle kokkupõrke mäe lauge küljega. Loetud piinarikaste päevade ja nädalate jooksul suri veel inimesi vigastustesse, nälga ning külma. Vähesed ellujäänud seisid silmitsi kohutava tõdemusega – surra nälga või süüa inimliha, et toitaineid saada. Nende korduvad katsed põgeneda ja jõuda tagasi tsivilisatsiooni tundusid luhtuvat.

Nando Parrado oli enne saatuslikku lendu elanud soojas Uruguay riigis. Suurema osa reisijatest moodustasidki Uruguay Old Christiansi ragbiklubi liikmed, kes olid teel olnud teise riiki kohtumisele. Nandoga olid kaasa tulnud tema ema ja õde, isa oli jäänud kodumaale. Nando oli pärast lennuki kokkupõrget mäega kolm päeva teadvuseta. Ta on kirja pannud teiste inimeste rasked katsumused ning muljed esimese kolme päeva jooksul ning sealt edasi juba jutustanud sündmustest enda silmade läbi.

Kui öö sügavamaks muutus, rõhus külm ellujäänuid, külmutades nad üdini läbi ja hävitades nende vaimu. Iga hetk kestis terve igaviku ja kui viimnegi valguskiir oli kustunud, tekkis selline tunne, nagu immitseks pimedus ellujäänute hinge.“ Üles ärgates sai ta teada, et tema ema sai surma, kuid tema õde oli veel elus, kuid raskelt haavatud. „Susy kõrval lamades tundsin ma kohutavat abitust ja pakitsevat rahutust. Ma teadsin, et ta on suremas ning ainus lootus oli ta kiiresti haiglasse saada. Iga kaotatud hetk oli minu jaoks piin ja igal ärkvel oldud hetkel kuulasin ma pingsalt, kas päästjad juba ei lähene.“

Ellujäänud ootasid pidevalt mingit märki päästjate saabumisest. Nad nägid isegi lennukeid, kuid kahjuks neid ei märgatud. Ühel päeval õnnestus neil isegi kuulda raadiost, et nende päästeoperatsioon on peatatud, kuna arvati, et keegi ei jäänud ellu. See motiveeris Nandot ja teisi tegutsema ning üritama end ise päästa nende vahenditega, mis nende käsutuses olid.

1993. a film „Alive“ põhineb Piers Paul Readi raamatul „Alive: The Story of the Andes Survivors“. Filmis on kujutatud sarnaselt Nando Parrado raamatus kirjutatule lennukikatastroofi ja ellujäämist rasketes tingimustes.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2020

Tõlkinud: Marianne Ots

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga