Mehis Heinsaar „Ülikond“

Lugenud hiljuti Mehis Heinsaare luulekogu „Pingeväljade aednik“ (Verb, 2018), tekkis soov heita pilk autori varasemasse loomingusse. Valituks osutus kogumik „Ülikond“, mis on lugejatele saadaval ka e-raamatuna. Jutud on kirjutatud aastatel 2003–2013.

Kogumik sisaldab 15 pikemat või lühemat juttu, nt „Imat ja Vanadus“, „Ülikond“, „Räägi mulle päevast“, „Taim peas“, „Kannatuskunstnik Taaniel Kuuskemaa elu“, „Siin Põhjatähe all“, „Idioodi elu“, „Vennad uneluses“ jpm.

Mehis Heinsaare jutud kalduvad maagilisse realismi. Siinse lühiproosa üldnimetaja võiks olla ka argiulme. Raamatus jagub pinevust. Sageli satuvad juttude peategelased keerisesse, mis neid vääramatu jõuna edasi kannab. Iga lugu on eraldi intensiivne tervik ega ole teistega tegelaste ega sündmustiku poolest seotud.

Tekstid mõjuvad ühtaegu muinasjutuliselt ja argiselt, neis on ulmet ja õõva, traagikat ja koomikat, psühholoogiat ja filosoofiat, sisekaemust, irooniat ja absurdi, mis muudab lugemise mitmekülgseks elamuseks. Kuigi rüvedate episoodide läbimine võib olla mõningane katsumus, kumab juttudest läbi humoristlik alatoon. Ja loetu on mõjus. Kui ka muu (faabula) vajuks ajapikku inimliku unustuse hõlma, jääb loetust alles emotsioon.

Raamatut võiks soovitada inimestele, kes eelistavad lugeda lühiformaadis proosateoseid ning kelle antennid on ulmele, absurdile ja muinasjuttudele valla.

***

Ilmunud: Menu Kirjastus, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Kadi Eslon
Võõrkeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga