Siljalill „Imetabane Island“ siljalill

Raamatu autor sõitis 2017. aasta suvel koos Tallinna Saarlaste Segakooriga Islandile. Vähesed teadmised Islandist teda ei heidutanud, positiivsus ja meelekindlus lisaks hilisemale faktipõhisele tööle aitasid kaasa selle raamatu valmimisele.

Autor kirjeldab teose vältel oma reisi kulgu. Eri linnad, folkloor ning loodus on põhifookuseks. Ridade vahelt on võimalik välja lugeda autoripoolset suurt heatahtlikkust ja rõõmsameelsust isegi Islandi külmades oludes. Ühel korral on kirjeldatud rahvapärimusest tuntud haldjaid ja kivide tähtsust Islandil, millele järgneb autori vabandus kivide koju kaasa võtmise eest. Käigud Húsavíki linna vaalamuuseumi, Akureyri botaanikaaeda ning sama linna kirikus esinemine on värvikalt dokumenteeritud, puudust ei ole pildimaterjalist.

Raamat põhineb faktidel ja üldtuntud teadmistel. Autor toob selgelt välja, et ta on kasutanud teisi allikaid: „Selleski raamatus ma spikerdasin, on nii elust mahakirjutamist kui teiste poolt varem kirja pandud ridu, mis on vastavalt märgitud.“. Lugemise muudab vaevaliseks suur informatsiooni hulk, mis on isiklike kogemuste kirjeldustega peaaegu võrdväärne. Autori isiklikud fotod Islandist on väga ilusad, on Islandki pildistamist väärt, kuid paraku on raamatusse jõudnud ka halva kvaliteediga, kohati udused fotod (fotod pärinevad autorilt ja tema reisikaaslastelt). Osadel lehekülgedel on mängitud piltide asetusega, mida teistest raamatutes kunagi ei leiaks. Kes soovib vähese lugemisega palju informatsiooni Islandist kätte saada (enne reisi näiteks), see leiab sellest raamatust kõik vajaliku. Kes on juba Islandil käinud, saab võrrelda oma toredaid kogemusi siljalille omadega.

***

Ilmunud: Hea Tegu, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga