Lars Kepler “Mänguväljak”

Populaarne rootsi põnevus- ja krimiautor Lars Kepler on tegelikult pseudonüüm, mille taga peitub kaks inimest – abielupaar Alexander ja Alexandra Ahndoril. Eelkõige on nad tuntuks saanud krimisarjaga, mille keskmes on soomerootsi päritolu kriminaalkomissar Joona Linna. Selles sarjas on tänaseks eesti keeles ilmunud seitse raamatut.

“Mänguväljak” on aga Joona Linna sarjast eraldiolev teos ning erineb sellest üsna tublisti. Tegemist on rohkem fantaasiaromaaniga, kuna suurem osa tegevusest toimub nii-öelda teispoolsuses ehk siis räägib lugu sellest, mis leiab aset pärast surma. Krimisarjaga võrrelda võib seda siiski aga pingelise tempo ja kohati päris õudustäratava süžee poolest. Kõhedust tekitab ennekõike see, kui hästi ja detailselt on kogu lugu kirjutatud. Lugedes tundub kogu seal kujutatud maailm nii reaalne, nii käegakatsutav, tekib tunne, et see kõik ju võibki vabalt nii olla.

Raamatu peategelaseks on noor üksikema, endine leitnant Jasmin Pascal-Anderson, kes kunagi Kosovol missioonil olles sai haavata ning tema süda seiskus üheks minutiks ja neljakümneks sekundiks. Selle aja sees, kui ta surnud oli, näeb ta sootuks teistsugust maailma. Ta näeb, et on sattunud ühte vägivaldsesse Hiina sadamalinna, kus valitsevad jõhkrad reeglid ja kust sugugi lihtne ei ole enam tagasi saada. Kui Jasmin tavaellu tagasi pöördununa sellest räägib, arvatakse, et tal on psüühilised häired. Ent kui Jasmini 5-aastane poeg liiklusõnnetuses viga saab ja tema opereerimiseks tal süda seisma tahetakse panna, mõistab naine, et omapead laps seal toime ei tuleks. Ta peab pojale teispoolsusesse järgnema.

***

Ilmunud: Pegasus, 2016

Tõlkinud: Maiu Elken

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga