Andres Karu „Teekond tippu: minu esimesed 51“

Raamatu autor püstitas endale eesmärgi ronida Euroopa riikide loodusgeograafiliselt kõrgematesse tippudesse. Tema lugu saab alguse kooliõpilasena Munamäe vallutamisega 1989. või 1990. aastal.

Juba noorena õpilasmaleva preemiareisil Kaukaasias ja sealses peaahelikus matkamine andis hoogu rändamisele. 1990. aastatel algas eri riikide mäetippude vallutamine. Sel ajal oli peaaegu võimatu korralikku varustust hankida. Hind oli kallis, turul valitses defitsiit ning tänapäeval matka- ja mägironimisvarustust pea kolmkümmend aastat tagasi ei olnud veel poodidesse laialdaselt müüki jõudnud. Tuli leppida sellega, mis saadaval oli. Tihti ei olnud ostetud joped ja saapad vett- ja soojapidavad. Järgmistel kordadel oldi juba targemad.

Reiside jooksul vahetusid kaaslased: töö, perekond, raha või mõni õnnetus võib takistada osalemist kinnimakstud reisil. Nii võib paraku juhtuda igal grupireisil. Autori külastatud mägede hulgas on nii mitme tuhande meetrised mäed kui paarisaja meetrised tipud. Käidud on näiteks muuhulgas Vatikani kõrgeimas tipus (75 m) ja Venemaal Elbruse tipus (5642 m).

Raamatus on ilustamata ja kolestamata lood, nagu autor ütleb. Reisid on kirja pandud tõetruult, detailselt ning humoorikalt. Raamatus olev pildimaterjal annab ettekujutuse läbitud sihtkohtade ekstreemsusest ja ilust.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga