Jean-Christophe Brisard, Lana Paršina „Hitleri surm: hiljuti avalikustatud KGB saladokumentide põhjal“

Eksisteerib poolik Hitleri kolp, mida on uuritud „ametlikult“ kuid mitte „teaduslikult“. Kust leiti? Millal? Kes leidis? Need küsimused on vastuseta nii nagu ka peamine – kuidas tõestada, et tegu on tõepoolest Hitleriga?

Eksisteerivad erinevad vandenõud ja põgenemise teooriad. Raamatut lugedes saame üksikasjaliselt teada Hitleri viimastest päevadest, ka poliitilisest testamendist.

Minu kaasmaalaste arvates soovib lääs meile halba, põlgab meid. Meie Hitleri-uurimine pole mingi tähtsusetu asi. Kolju lugu omab Venemaa jaoks sügavat tähendust, see sümboliseerib meie kannatusi Teise maailmasõja ajal, meie vastupanu ja võitu. Sellest saati, kui koljut avalikkusele näidati, on tema autentsust pidevalt küsimuse alla seatud. Sel viisil just nagu tahetaks meilt varastada Nõukogude Liidu kuulsusrikast minevikku.

Tolleaegne eksperthinnang suudab tõestada söestunud laipade põhjal,et nad on surnud tsüaniidimürgituse tagajärjel. Aga et laibad on tulest nii moondunud, identifitseeritakse nad ainult suuõõnes säilinud hammaste, kroonide ja proteeside analüüsimise teel.

Tõde Hitleri toimiku ümber varjab end veel tänapäevalgi vastikusse udusse, ettekäändeks riigisaladused ja võitlus geopoliitilise mõjuvõimu eest. Möödunud on 70 aastat, küsimus on aga endiselt tundlik. Kas Hitleri vaim lõpetab ükskord lääne kummitamise?

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2019

Tõlkinud: Kaja Riesen

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Rena Jaanhold
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga