Anders Røyneberg “Roheline rõõm: rahulolu ja silmailu toataimedest”

Naljaga pooleks üldistades võib leida kahte sorti inimesi: need, kel näpud alatasa mullas – nii suvel peenramaal kui ka talvel aknalaual –, ja teised, kes räägivad aina “kalamehejutte” sellest, kellel kui sitke kaktus kogemata ära suretada on õnnestunud. Agronoomiataustaga terapeut, toataimede spetsialist ja populaarne norralasest instagram’ija Anders Røyneberg on kirjutanud raamatu, mis näib olevat eelkõige mõeldud sõbralikuks käeulatuseks ja isutekitajaks algajale taimehuvilisele. Samas võib “Roheline rõõm” pakkuda kompaktset meeldetuletust ja kasulikke nippe ka kogenud rohenäpule, eriti mis troopika- või kõrbetaimi puudutab.

Esmalt püüab raamatus pilku rohke fotomaterjal: suuruselt ja kujult erinevate taimedega võib koju luua tõelise oaasi. Ent raamat pole pelgalt silmailuks, vaid pakub selget ja praktilist ülevaadet toataimede hooldamise põhimõtetest. Raamat viib lugeja käekõrval läbi kõigi olulisemate teemade, alates sellest, millist taime valida, kastmise, väetamise, ümberistutamise ja kahjurite tõrjumiseni välja. Leiab ka nõu, millist potti või mulda kasutada ning kuidas taimi seemnete, tütartaimede ja pistikute abil paljundada. 

Eraldi tähelepanu pööratakse sellele, mida pidada silmas pimedatel talvekuudel ja mida valgusrikkal suveajal taimede eest hoolt kandes. Soovitusi leiab mitmete peamiste taimedega ette tulevate murede puhuks: üle- või alakastmine, liiga palju või vähe valgust, kuivanud või kollased lehed. Raamatu lõpus on ka 23 taimeportreed ehk käepärast lühiülevaadet, kust saab hõlpsalt teada peamise, mida konkreetse taime eest hoolitsemiseks tarvis.

Lisaks pakub Røyneberg inspiratsiooni selleks, kuidas taimedega ruumi kujundada, liigendada ja isikupärastada. Seepoolest sobib raamat hästi neile, kel uue kodu sisustamine käsil või ka lihtsalt soov elamist veidi värskendada. Autor soovitab, millised taimed sobivad iseäranis hästi magamistuppa, millised kööki ja mujale. Kas teadsid, et spetsiaalseid lampe appi võttes on isegi akendeta vannituppa võimalik rohelust tuua?

Taimed mõjuvad hästi inimeste enesetundele, puhastavad õhku, loovad paremad elu- ja tööolud ning Røynebergi sõnul võivad aidata ka tervem püsida, ärevust maandada ja rahulolu leida. Ta annab mõista, et aknalauale, riiuliservale või seina äärde mõne taime kasvama seades saab igaüks aidata meie koormatud keskkonda taas pisutki rohelisemaks muuta. Taimed suunavad fookuse elule ja kasvamisele, kirjutab ta, ning “Rohelise rõõmu” raamat kahtlemata innustab lugejat taimede maailma sisse elama.

Autor Anders Røynebergi taimeilu saab imetleda Instagramis

***

Ilmunud: Ühinenud Ajakirjad, 2020

Tõlkinud: Kadi-Riin Haasma

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Annemari Parmakson
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga