Mia Kankimäki „Naised, kellest ma öösiti mõtlen“

Mia Kankimäki, kes oma eelmises raamatus „Asjad, mis panevad südame kiiremini põksuma“ (ilmunud eesti keeles 2018.a) rääkis reisist Jaapanisse tutvumaks X sajandist pärit jaapani õuedaami Sei Shõnagoni ja tema „Padjaraamatuga“ ,  jätkab ka selles raamatus oma reise eriliste naiste jälgedes.

Raamat koosneb otsekui kahest osast, millest esimene on pühendatud naistele-maadeavastajatele ning teine renessansiajastu Itaalia naiskunstnikele.  „Naised, kellest ma öösiti mõtlen“ on korraga nii reisikiri kui ka elulooraamat. See on ülistus erilistele endisaegsetele naistele, kes eirates kõiki  tolleaegses ühiskonnas olevaid reegleid, järgivad oma südamesoove ja viivad oma unistused ellu.

Mia sõidab seekord Aafrikasse, et näha ja kogeda, millist elu elas seal sada aastat tagasi Taani kirjanik ja kohvifarmer Karen Blixen.  Reisijärgses masenduses  satub ta uurima XIX sajandi naismaadeuurijaid, kes  on „… täiesti tavalised keskealised naised, kes pärast perekondlike kohustuste täitmist otsustasid oma unistused ellu viia ja minna sündsusreegleid trotsides üksi umber maakera reisima, endal seljas korsett ja pikk seelik.“

Firenzes püüab Mia ajada taga endisaegsete naiskunstnike jälgi, samuti tutvustatakse maailmakuulsat kunstnikku Yayoi Kusamat, kes on vaatamata vaimuhaigusele suutnud teha suurt karjääri.

Raamat jagab ka nende eriliste naiste õpetussõnu, mis on abiks autorile võitlemaks keskeakriisi ja depressiooniga. Kui need naised sadu aastaid tagasi olid võimelised maailmas läbi lööma, siis miks ei peaks olema suutelised tegema seda meie.

***

Ilmunud: Varrak, 2020

Tõlkinud:  Triin Tael

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Anu Sepp
Sõle raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga