Stephen King “Instituut”

kaas

Stephen Kingi “Instituut” on tema seni värskeim romaan, mis ilmunud 2019. aastal.

„Instituudi“ peategelane on ülivõimekas 12-aastane Luke Ellis, kelle vanemad keset ööd mõrvatakse ning ta ise samal ööl röövitakse. Hommikul ärkab Luke Instituudis ja peagi selgub, et sealne asutus peidab eneses veel teisigi röövitud eriliste võimetega lapsi. Instituudi töötajad on halastamatud täiskasvanud, kes teevad lastega jõhkraid teste ja katseid, et nende erilisi võimeid oma huvides ära kasutada. Loomulikult ei viibi keegi lastest seal oma vabast tahtest, kuid seni pole Instituudist kunagi keegi ka põgenema pääsenud…

Raamatut lugedes on võimatu mitte kaasa tunda laste kannatustele ja traagilisele saatusele. Instituudi töötajate julmi tegusid põhjendab King kõrgemate hüvede teenimise ja maailma päästmisega. Seega ei tee King oskusliku kirjutajana lugeja elu sugugi kergeks (ka sõna otseses mõttes, sest raamat ise on juba 496 lehekülge paks).

„Maailm püsib ainult seetõttu, et me oleme suutnud rakendada ennetavaid meetmeid. Selle protsessi käigus on surnud tuhandeid lapsi, aga miljardeid lapsi on päästetud.“ Ta pöördus Luke’i poole ja naeratas. „Loomulikult said sa aru – see on küllalt lihtne järeldus. Ma olen aru saanud, et sa oled ka matemaatikas kõva käsi, ja ma olen kindel, et sa näed tulude-kulude suhet. See ei pruugi Sulle meeldida, aga sa näed seda.“

Vaieldamatult on King loojutustamise meister, tema karakterid on usutavad ja kirjutamisstiil ladus ning nauditav. Kui teile meeldivad vandenõuteooriad, hea ja kurja võitlus, teid ei heiduta laste kannatused ja äng ning olete Kingi loomingu austaja, siis on see raamat just teie jaoks.  

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2020

Tõlkinud: Silver Sära

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Jaanika Orav

Pirita raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga