Aivar Jaeski “Liivimaa pealinn Riia”

kaas

Autor kirjutab raamatu eessõnas, et sellest teosest pidi alguses saama reisikiri ja abivahend turistile Riias orienteerumiseks. Eesmärk oli tutvustada eestlastele meie lõunanaabreid ja nende kombeid. Seda eesmärki raamat ka täidab, aga siin on ka palju muud.

Aivar Jaeski elu on tihedalt seotud Riiaga. Ta on seal noorest peast ekskursioonidel käinud ja töötanud. Autor kirjeldab, kuidas Nõukogude ajal viis nende klassijuhataja nad vaatama Vabaduse monumenti ja Läti sõjameeste vennaskalmistut. Lisaks kirjutab autor ka põgusalt Läti iseseisvumisest ja Riia linna ajaloost. Minul oli seda huvitav lugeda, sest Riia on üks minu lemmiklinnadest, kus olen väga tihti käinud. Pean tunnistama, et linna ajaloost on mul üsna pealiskaudsed teadmised. Olen lihtsalt imetlenud Riia arhitektuuri ja ilu. Nüüd oli huvitav natuke rohkem teada saada.

Arhitektuurist on siin raamatus muidugi ka juttu, eriti juugendstiilist, mille poolest Riia kuulus on. Peale selle viib autor lugeja jalutuskäigule mööda Riia vanalinna. Kes on Riias käinud, siis tuleb siit paljugi tuttavat ette.

Raamatu teises pooles tutvustab Aivar Jaeski olulisi Läti mehi ja naisi ning inimesi, kes on teda mõjutanud.

Teose esimene pool oli minu jaoks tugevam. Teine pool ei olnud enam nii huvitav, aga kellele pakuvad huvi nii NATO kui Kaitseväe tegevused, need leiavad siitki huvitavat infot. 

Kindlasti soovitan raamatut lugeda neil, kes plaanivad Riiga minna. Siit saab palju kasulikku infot, mida vaadata ja mõningaid soovitusi, kuhu Riias sööma minna.

***

Ilmunud: Kirjastus Liivimaa, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.