Kate Morton “Kellassepa tütar”

Tegu on paeluva, erinevaid ajastuid ning suurt hulka tegelasi hõlmava teosega.

Elodie Winslow on noor neiu, kes töötab arhivaarina Londoni kesklinnas. Saades kord ülesandeks kataloogida vana, paljudeks aastateks unustatud kasti, avastab Elodie visandiploki, mille kummaliselt tuttav joonis pöörab tema elu pea peale ja paljastab nii mõnegi tema perekonna saladuse.

Asjade hulgast tuleb välja ka foto ühest kaunist noorest naisest, kelle salapärane identiteet tekitab samuti palju küsimusi. Vastuste otsimine viib peategelase salapärase Birchwoodi häärberisse ja rullub lahti vana lugu, mille algus ulatub kaugele 19. sajandisse, mil ühele talvisele Londoni tänavale jäetakse maha väike tüdruk, kelle nimi on Lily Millington.
Naine, kes tüdruku lapsendab, juhib suurt vargajõuku.

Karm tänavaelu vormib Lilyst rikaste taskude tühjendaja, armukese, muusa ja ka sõbra üksildasele halvatud noormehele nimega Kahvatu Joe.

1862. aastal külastab Lily koos kunstniku ja tema sõpradega Birchwoodi häärberit, kuid suhted pingestuvad ja ootamatute sündmuste tõttu toimub mõrv. Üks naine on surnud, üks kadunud, kunstniku süda on murtud ja tõde koos sinise teemandiga kaob pikkadeks aastateks minevikku.

Raamatus on peale Elodie ja Lily loo veel ka paljude teiste tegelaste lood, mis on seotud Birchwoodi mõisaga. Näiteks kunstniku õde Lucy pidas mõisas tütarlastekooli, või siis Jack, kes ühe Ameerika vanaproua ülesandel otsib häärberist kuulsat kadunud teemanti, mis kadus mõrvaööl.

Teos on lugejale, kes naudib paljusid tegelasi, pikki süžeeliine, salapäraseid maju, kunsti-,  krimi-, tondi- ning armastuslugusid.

Kindlasti ei saa seda raamatut kiiresti lugeda, kuna siis kipub järg käest minema. Seetõttu soovitan varuda aega ja nautida põnevat teost. Head lugemist!

***

Ilmunud: Varrak, 2020

Tõlkinud: Lii Tõnismann

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Diana Taukul

Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga