Anne Griffin “Kui kõik on öeldud”

Ühel 2014. aasta juuniõhtul läheb Maurice Hannigan Rainford House’i hotelli baari, kus ta tellib viis erinevat jooki. Nende viie erineva joogiga ütleb ta toosti viiele olulisele inimesele oma elus. Viie toosti kaudu jutustab mees oma elust ja inimestest, kes on teda mõjutanud.

Maurice alustab lugu oma lapsepõlvest. Ta kasvas üles Iirimaal küllaltki vaestes oludes. Jutustab oma kooliteest, mis ei edenenud sugugi. Põhjuse sai ta teada alles juhuslikult mitmekümne aasta pärast. Kuna koolist ei tulnud suurt midagi välja, siis oli vaja tööle minna. Tundub, et ainukene tööandja oli seal Dollardite perekond. See, mismoodi tööandja ja tema pere oma töötajaid kohtles, tekitas noorele poisile sellise taaga, mis mõjutas kogu tema edasist elu. Maurice tegi vigu, mille peale vanast peast mõtleb, et ehk oleks saanud ka teisiti.

Maurice jutustab kohtumisest oma tulevase naise Sadie’ga, keda ta armastab rohkem kui kedagi teist. Ta jutustab nende perekonna lugu, kuidas neil oli häid, vahepealseid, aga ka raskeid ja valusaid aegu. Ta räägib enda õnnestumistest ja ebaõnnestumistest. Samuti sellest, kuidas ta end tunneb, kui naine on lahkunud igavikuteele. Mees mõtleb, mida ta oleks saanud naise heaks paremini teha.

Selle loo jutustab Maurice oma ainsale pojale Kevinile, et too teaks ja mõistaks. Sellega ütleb ta pojale, et armastab teda, mis siis, et ta ei ole osanud seda kõige paremini väljendada. Ta on poja üle uhke. Selle üle, mida ta on saavutanud ja kui kaugele jõudnud.

See on suurepäraselt kirja pandud perekonnalugu. Romaanis on vihkamist, valetamist, kahetsust, aga ka armastust ja headust. Maurice on huvitav tegelaskuju. Vana mees oma kindlate põhimõtete ja arusaamadega. See on tema tagasivaade oma elule. See ei ole liigselt kurb lugu. See on lugu mehest, kes ei suuda pärast naise surma enam elule mõtet leida. See on hingeminev ja südamlik lugu.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2020

Tõlkinud: Piret Lemetti

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga