Truman Capote “Hommikueine Tiffany juures”

Ameerika kirjaniku Truman Capote populaarne lühiromaan “Hommikueine Tiffany juures” ilmus originaalis 1958. aastal. Eesti keeles on ilmunud kolm trükki: 1984. aastal, 2002. aastal ning 2014. aastal.

Lugu leiab aset 1940ndate aastate New Yorgis ning seda jutustab terve raamatu vältel nimetuks jäänud noormees, kes saab endale naabriks omapärase ja põneva neiu nimega Holly Golightly. Terve raamat keerleb ümber Holly ja selle, kui palju too neiu mõjutab nii peategelase kui mitme teise noormehe elu. Peategelane unistab kirjanikuks saamisest ning armub Hollysse. Tollel pole aga noormeeste suhtes tõsisemaid plaane, vaid ta soovib olla vaba kui lind ja keerleb muretult läbi elu – kord ühe, kord teise härra seltsis. Säärane teguviis toob talle lõpuks kaela suured pahandused, milles kirjanik teda nõu ja jõuga aidata püüab. Romaan annab hea ja elulise ülevaate tolleaegsest ajastust, elust ning inimeste mõttemaailmast. Maailmas möllab juba sõda, kuid USA ei ole veel sekkunud ja inimesed püüavad nautida elu veel nii palju kui võimalik.

Raamat on iseenesest lihtne lugemine, lühike ja kerge, aga jääb kauaks meelde ja paneb kaasa mõtlema, eriti Holly olemuse üle.

1961. aastal valmis teose põhjal ka samanimeline film legendaarse Audrey Hepburniga peaosas.

***

Ilmunud: Pilgrim, 2014

Tõlkinud: Udo Uibo

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga