Henek Tomson “Minu Uus-Meremaa”

“Minu Uus-Meremaa” on tõeline reisikiri. Henek Tomson läheb Uus-Meremaale, et võtta ette 3000 km pikkune jalgsimatk Te Araroal. Ta alustab matka aprillis ja lõpetab septembris, siis kui Uus-Meremaal on talv.

Rännak kulgeb ühest maa otsast teise. Ta alustab rannalt ja lõpetab mägedes. Minu jaoks oli üllatav ja veidi ka veider, et autor otsustas selle teekonna läbi teha ilma rahata. Ja tal õnnestuski see. Kohalikud inimesed olid väga külalislahked ja aitasid tihti nii söögi, ulualuse kui ka varustusega. Muidugi tuli sageli ööbida ka matkaonnides, kus polnud võimalik tuld teha, et riideid kuivatada.  Riided olid ühtelugu märjad ja niisked, nii et nende kuivatamine oli oluline. Samuti oli tähtis kehasoojuse hoidmine ja tuli säilitada ettevaatus, et mitte ennast rängalt vigastada. Ka söögiga pidi kokkuhoidlik olema. See oli raske ja ekstreemne matk.

Lisaks matkamisele ja rändamisele saab raamatust teada ka Uus-Meremaa ajaloo ja looduse ning põlisrahva uskumuste ja legendide kohta. Autorit abistavate kohalike inimeste kaudu saab aimu ka sellest, millega inimesed seal elatist teenivad ja kuidas tänapäeval elavad.

See oli põnev lugemiselamus, mis näitas, kui raske on sellist pikka rännakut ette võtta. Selleks peab olema hea füüsiline ettevalmistus, aga sama oluline on ka see, et inimene oleks vaimselt valmis pikal rännakul ettetulevateks katsumusteks ning suudaks neid ületada. Autoril kulus Te Araroa läbimiseks 145 päeva, mil ta koges võimast loodust, erinevaid inimesi ja ilmastikutingimusi. Ta jalutas nii metsikus looduses ja mägedes kui ka külavaheteedel ja suurlinnas.

Minu jaoks avas see Uus-Meremaast hoopis teise tahu. Tahaksin ka ise seda külastada. Mitte küll nii nagu autor, sest minus ei ole sellist visa hinge, et nii ekstreemne katsumus läbi teha, aga tahaksin seal looduses ja nendes kummalistes metsades jalutada. Tahaksin näha sealseid linde ja loomi ning tajuda seda õhustikku. 

***

Ilmunud: Petrone Print, 2021

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga