Hendrik Groen „Väike üllatus ehk kuidas Hendrik ja Evert sekeldustesse satuvad”

Leidsin selle väljaande, kui otsisin lõbusat lugemisvara uuema ilukirjanduse hulgast. Rõõmuga tõdesin, et selle kaks peategelast on mulle varasemast tuttavad. Nad tegutsesid vanadekodus raamatutes “Salapäevik : Hendrik Groen, 83¼ aastat vana” ja “Kuniks elu : uus salapäevik : Hendrik Groen, 85 aastat vana”. „Väike üllatus” on eellugu neile teostele.

Raamatu tegevus toimub kuskil Hollandi linnas 21. detsembrist 23. detsembrini aastal 2004. Seitsmekümnendates eluaastates Hendrik ja Evert on ammused head sõbrad. Neil on kombeks kord nädalas Hendriku pool kohtuda ja süües-juues, malet mängides meeldivalt aega veeta. Seekord saabub Evert sõbra ukse taha koos üllatuskülalisega, uitmõtte ajel on ta kooli koridorist kaasa võtnud ajutiselt järelevalveta jäetud paarikuise beebi. Hendriku arvates on impulsiivse Everti nali uskumatult rumal. Mehed otsustavad lapse märkamatult tema vanematele tagasi toimetada, mis osutub aga oodatust vaevalisemaks. Oma osa on selles halval õnnel ja uudishimulikul naabrinaisel.

„Väike üllatus” on kiire ja pisut farsilik lugu. Romaan on kirjutatud päevikuvormis, iga peatüki algus sisaldab sündmuskohta ja kellaaega. Sagedasteks tegevuskohtadeks on nt Printsess Margrieti kool, Hendriku korter ja politseibüroo. Peatükid on üsna lühikesed. Raamatu ainsaks minategelaseks on Hendrik Groen, teistest kõneldakse kolmandas isikus. Tegelaskujud on värvikad ja lisavad loole omapoolseid vaatenurki.

Raamatu lõpp on ootuspäraselt positiivne ja siiski meeldivalt üllatuslik.

Soovitan lugeda, sest naer pidada olema terviseks.

***

Ilmunud: Eesti raamat, 2020

Tõlkinud: Kaari Antzon

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Anneli Limberg

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga