Niklas Natt och Dag “Stockholm 1793”

See on raamat, mis rabab ja lööb jalad alt oma intensiivsusega. “Stockholm 1793” on mõnes mõttes klassikaline krimiromaan: on kole kuritegu, omanäolised ja huvitavad uurijad, on teisigi põnevaid karaktereid. Lugu ise kulgeb parajalt kiires tempos ja tasapisi avaneb lugejale üks pusletükk teise järel.

Ometi on sealjuures tegemist väga erilise ja teistmoodi raamatuga. Palju annab juurde ajalooline osa, see õhkkond, mida autor väga elutruult edasi on andnud. Lugedes on selline tunne, nagu viibiksidki ise ka seal 18. sajandi Stockholmis, kogu selle vaesuse, jõhkruse ja vägivalla keskel. Just viimase pärast tasubki olla ette hoiatatud: raamat on ikka väga jõhker ja koledat vägivalda täis, sellega tuleb lugema hakates arvestada.

Raamatu tegevus saab alguse 1793. aasta sügisel, kui solgijärvest leitakse vedelemas ilma käte ja jalgadeta surnu. Asja hakkab uurima jurist Cecil Winge, kes põeb ravimatut tuberkuloosi. Tal pole enam kaua elada jäänud, aga õigluse eest on ta alati võidelnud ja kavatseb enne oma surma sellegi kuritöö ära lahendada.

Kogu lugu on meisterlikult nii kirjutatud kui ka tõlgitud ja teksti on selles suhtes väga hea ja nauditav lugeda. Teos pälvis 2017. aastal Rootsi parima debüütkriminaalromaani auhinna.

Autori nime vaadates võib arvata, et tegu on pseudonüümiga. Tegelikult aga see nii ei ole, tegemist on rootsi ajakirjanikuga, kelle perekonnanimi viitab vanale aadlisuguvõsale.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2019

Tõlkinud: Ene Mäe

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.