Jonas Jonasson “Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus”

Intrigeeriva pealkirjaga raamat räägib tegusast mehest nimega Allan, kes ronib oma sajandal sünnipäeval vanadekodu aknast välja ja põgeneb. Tal pole õrna aimugi, mida teha või kuhu minna, aga edasi ta läheb ja oma teekonnal leiab ta endale arvukalt kaaslasi. Lisaks varastab ta poolkogemata viiskümmend miljonit ja leiab koos oma kaaslastega sellele rahale mitmesugust kasutust. Mängus on isegi üks elevant!

Raamatus kulgeb paralleelselt kaks lugu: üks toimub tänapäeval, teine kujutab endast Allani elulugu lapsepõlvest kuni kaasajani välja. Ta on kohtunud erinevate riigijuhtidega ja nendega sõbrustanud, tuumarelva väljatöötamisel abiks olnud, spioneerinud ja teinud kuhjade kaupa muid uskumatuna tunduvaid asju. Mõlemad lood on huvitavad, kuid tänapäevane kulgeb pisut kiiremas tempos ja on humoorikam.

Seda raamatut peaks lugema nii-öelda avatud meelega ja arvestama kohe algusest peale, et tegemist on paraja absurdihuumoriga. Nalja saab päris palju! Tore on ka see üleüldine positiivsus ja elurõõm, mis raamatust läbi kumab – selle lugemine jätab mõnusa ja kuidagi sooja tunde.

***

Ilmunud: Varrak, 2014

Tõlkinud: Kadri Papp

Leia e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga