Lars Kepler “Peegelmees”

Tegemist on rootsi kirjanikepaari ülipopulaarse Joona Linna sarja 8. raamatuga. Kui sageli tundub, et sarjade esimesed osad on kõige paremad, siis selle sarja puhul tundub küll, et raamatud lähevad aina paremaks! “Peegelmees” on suurepärane, pingeline ja ülipõnev romaan. Just selline, mis kutsub ühe hingetõmbega läbi lugema.

Selle osa alguses röövitakse 16-aastane Jenny. Tüdruk leitakse surnult viis aastat hiljem, kummalises asendis mänguväljakule üles pooduna. Joona Linna asub asja uurima ja leiab seoseid varasemate juhtumitega.

Loo keskmes on abielupaar, Pamela ja Martin. Viie aasta eest juhtus nende elus suur tragöödia, kui uppus Pamela tütar ja Martini kasutütar, 16-aastane Alice. Pärast seda ei ole Martin enam endine. Ta kannatab raskete psüühiliste häirete all, ei räägi, suhtleb vähe ja näeb kummitusi. Ühel ööl läheb ta koeraga jalutama ja näeb pealt Jenny mõrva mänguväljakul. Uurijad püüavad välja selgitada, mida ja keda mees nägi, kuid ta ei suuda midagi rääkida. Tänavakaameratest ei paista mõrvarit, kuid on näha, kuidas Martin seal samas läheduses koos koeraga seisab – järelikult pidi ta kõike nägema. Joona otsustab asjasse kaasata hüpnotisöör Erik Maria Barki, kes aitaks Martinil juhtunut meenutada.

Samal ajal kaob järgmine neiu – probleemne Mia, keda Pamela oli soovinud lapsendada. Röövija hakkab Pamelat ja Martinit ähvardama – kui hüpnoosiseansid jätkuvad, siis Mia sureb.

Kõige jubedamad on need peatükid, mis räägivad röövitud tüdrukute elust ja saatusest. Siiski ei tundu “Peegelmees” nii õudne, kui näiteks oli “Laatsarus”, kus leidus ikka väga õõvastavat piinamist. Vägivalda on muidugi siingi küllaga, kuid see on kuidagi tagaplaanil, rohkem on rõhutud põnevale sündmustikule.

Lõpus toimub väga huvitav pööre, mida on küllap natuke keeruline ette näha, kuid mis tagantjärele mõeldes tundub üsna loogiline.

Omal kohal on ka Joona ja tema tütre Lumi suhted, mis on esiotsa üsna keerulised, kuid leiavad lõpuks positiivse lahenduse.

***

Ilmunud: Pegasus, 2020

Tõlkinud: Tiina Mullamaa

Leia e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga