Jane Austen “Emma”

Emma on rikka maaomaniku härra Woodhouse’i noorim tütar. Ta on arukas ja ilus, aga samas ka ärahellitatud ning isepäine. Emmal on õnnestunud õnnestunult mängida kosjasobitajat oma hoidjale ja guvernandile preili Taylorile, kellest nüüdseks on saanud proua Weston. Seepärast võtab ta endale pähe, et tal on selle peale annet.

Seekord võtab ta enda tiiva alla noore ja ilusa, aga kehva päritoluga Harriet Smithi. Harriet on armunud Robert Martinisse, kes talle ka abieluettepaneku teeb. Emma veenab Harrieti ümber, et mees ei sobi talle ning ta saaks teha parema partii. Emma on noorele ja kogenematule neiule leidnud ka uue peigmehekandidaadi, kelleks on kohalik kirikuõpetaja härra Elton. Paraku ei lähe kõik üldsegi nii nagu Emma kujutleb. Härra Elton pole üldse see, kelleks Emma teda pidas ning Harriet saab haiget.

Emma peab ennast kohati teistest paremaks. Eks tal ole selleks õigust ka, sest tolleaegses ühiskonnas olid päritolu ja varanduslik seisund olulised. Nii ta peabki enda kohuseks teiste elu sättida nii nagu tema õigeks peab. Sellest tulevad mitmed koomilised olukorrad. Ka ta ise avastab ootamatult, et ta enda süda pole enam vaba. Ainuke, kes tema indu jahutab ning teda maa peale tuua üritab, on härra Knightly, kelle iseloom ja kombed on tema nimele omased.

Emma ise ei plaani kunagi abielluda, sest tal ei ole seda vaja. Tal on piisavalt raha ja ta on iseseisev ning saab hakkama ka ilma meheta. Seda mõtleb ta seni, kuni ka ise ära armub.

“Emmas” kajastab Jane Austen oma ajastu argielu peene irooniaga. “Emma” on oma tegelaste, situatsioonide ning arusaamatustega humoristlik, teravapilguline ja kergelt satiiriline romaan, mida on hea lugeda ka tänapäeval. Mõnusalt humoorikas lugemine, mis teeb tuju heaks.

***

Ilmunud: Wellum, 2020

Tõlkinud: Urmas Rattus

Leia e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga