Villem Ridala “Saarnak”

Luuletaja Villem Ridala oli sünni järgi Muhumaa mees. Ta sündis Kuivastus 30. mail 1885. aastal. Poeemi „Saarnak” kirjutas ta Tartu päevil veidi vähem kui 32 aastat hiljem – 4. aprillist 18. maini 1917. Noor-Eesti Kirjastus andis värsivormis jutustuse välja 1918. aastal.

Geograafiliselt asub Saarnaki laid Väinameres Hiiumaast kagus. Saare rannikust jääb laid paari kilomeetri kaugusele.

Poeem räägib loo merehädalistest, kes satuvad suvisel ajal Saarnakile tormipakku. Talust saadakse söögi- ja joogipoolist. Minategelane asub saarel ringi uitama. Ta vaatleb ja kirjeldab lüüriliselt laiumaastikku, mäslevat merd ja laugeid rannatasandikke, kiviraunu, öö ja päeva vaheldumist, elus ja eluta loodust, taimi-linde-loomi, ajahambast puretud hooneid ja inimelu laiul, väge ja viletsust, mida sellelt väikeselt maalapilt meres leida võib. Teda valdavad helged ja rasked mõtted ja tundmused, mis on kantud minevikust, tulevikuaimdusest ja koduigatsusest. Koduigatsuse motiivi esineb poeemis korduvalt. Värsivormis jutustus lõpeb ilma selgimisega ning meresõit jätkub kodusema Muhumaa suunas.

Poeemis kirjeldatakse erinevaid paiku Saarnakil, samuti rannajoont, merd ja vaateid laiult erinevatesse ilmakaartesse. Teos mõjub kohati 100 aasta taguse poeetilise matkajuhina. Huvitav oleks need paigad Saarnaki maastikus ja vaated laiult taasleida. Mis on tänaseni äratuntav, mis muutunud?

Soonlepa laht saart huhub idakaarelt,

pikk kabe nagu muistne jõesuu, lame,

mis jääd on valla murdnud naabri saarelt.

Siin madal vesi näitab tuhm ja same,

ja vesisammal peidab põhja lauged,

mis üle laisalt käivad lained rauged.

(V. Ridala „Saarnak”, VII)

Kellele soovitada lugeda sedasorti värsivormis jutustusi? Eks ikka neile, kes peavad lugu vanadest headest riimitud ridadest, kordustest, alliteratsioonist (nt ’tuul vingus valju, vedas viluks palged’) ja arhailisest sõnavarast (e-raamatu tekst on avaldatud keeleliselt muutmata kujul). Kõik see kokku kõlab vanamoeliselt ja minevikuliselt, mis on omaette väärtus. Poeemist leiab iselaadset tundeküllasust ja ülevust, mida kaasaja kirjanduses napib.

Villem Ridala poeem „Saarnak” on mõjus lugemine ka aastal 2021.

E-raamat on ilmunud Kultuuriministeeriumi programmi „Eesti kirjandus” toel.

***

Ilmunud: Digira, 2014

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Kadi Eslon
Võõrkeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga