William Boyd “Sulnis hellitus. Amory Clay mitu elu”

Amory Clay – androgüünse nime ja omapärase mõttelaadiga neiu, kelle värvikas ja seiklusrikas elu fotograafina algab seigeldes 20. sajandi Berliinis, Pariisis, New-Yorgis, Šotimaal, Vietnamis jpt põnevates riikides.

Tegu on minavormis kirjutatud looga, mille igas peatükis jutustatakse Amory elu olulisematest sündmustest. Näiteks sellest, kuidas onu kinkis talle esimese fotoaparaadi, tekitades kire pildistamise vastu ja hiljem toetas teda sellel keerulisel, tolle aja naistele sobimatul karjäärivalikul; vanematest, õest-vennast; romaanikirjanikust isast, kelle sõjatrauma tõttu pole pere elu kunagi enam endine ja kelle enestapukatse tõttu oleks Amory surma saanud; meestest, keda ta armastas; abielust šotlasest paruniga ja paljust muust.

Sõda on selles romaanis kesksel kohal. Amory kaotab selles nii mõnegi oma lähedase inimese, osaleb salajastel pildistamistel, sõjalises tegevuses jne.

Lugeda saab ka erinevatest põnevatest fotograafilistest katsetustest ajakirjanduses, seltskonnafotograafina, oma onu abilisena ja sõjafotograafina. Berliinis püüab ta saada kurikuulsaks pildistades bordelle ja klubisid.

Raamatus on  olevik ja minevik vaheldumisi ja vahepeal põimitakse sisse ka päevikukatkeid 1977. aastast, mil Amory elab Šotimaal. Mineviku Amory on eneseotsingul, seikleb ja püüab endale nime teha. Oleviku Amory elab üksinda koeraga ja meenutab minevikusündmusi.

Tegu on raamatuga, mis ei ole lihtsalt haaravalt ja mõnusalt kirja pandud, vaid ka illustreeritud imeliste fotodega, mis loovad põneva atmosfääri ja võivad luua illusiooni, nagu tegu oleks ehtsa biograafiaga. Meeldis ka see, kuidas Boyd suutis tõetruult luua sellise huvitava naiskarakteri. Ma tavaliselt raamatuid ei osta, kuid see raamat köitis nii, et nüüd seisab ka minu isiklikus riiulis.

Soovitan lugeda kõigil neil, kellele meeldib lugeda ajasturomaane, naiste lugusid. Olgugi et lugu oli väljamõeldis, usun, et see meeldiks ka päris biograafiaid ja ka fotograafiat armastavale inimesele ja kindlasti ka lihtsalt hästi kirjutatud raamatute austajatele.

***

Ilmunud: Varrak, 2019

Tõlkinud: Krista Kaer

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Diana Taukul

Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga