Mariann Kiidron „Иди нах*й дорогой!, ehk, Suhtesõltlasena suhtes“

Väga omapärane raamat, aus ja ehe! Teist sellesarnast pole kunagi varem lugenud.

Raamat on kirjutatud mina-vormis, autor pöördub oma mõtetega lahku läinud kallima poole. Vahepeal on kirja pandud emotsionaalseid luuleridasid ja seda lausa kolmes keeles! Lugemine on nauditav ja põnev. Ta vaatab enda sisse, analüüsides oma suhteid meestega alates 13. eluaastast.

See on kogemuslugu naisest ja elust, armumisest ja suhtesõltuvusest. Sellises vormis kirjutamine aitab tervenemisele kaasa ja aitab mõista oma pärisolemust. Ta leiab, et on väga oluline saada kunagi tekkinud hingehaavad, igatsus ja valu endast välja.

Mees, kellesse Mariann armus, osutus nartsissistlikuks tüübiks, kellel puudus empaatiavõime. Mulle meeldis, kuidas ta võrdleb seda meest Karlssoniga katuselt: „…selline tore tegelane, kes räägib palju ja ennekõike iseendast või siis selleks, et imetlust pälvida või midagi saada…”
Karlsson näeb välja nagu täiskasvanud mees, aga tegelikult on sisemiselt üks egoistlik väike poiss, kes ei mõista ega pea oluliseks kellegi teise tundeid ega vajadusi peale iseenda omade. Ta külvab segadust ja teeb haiget, selle eest iialgi vastutust võtmata.
Talle tundub, et ta on maailma parim kaaslane.
“Sina, mu kallis elav Karlsson, oled eriti leidlik kirjeldamaks nende inimeste puudusi, kellele Sa ei meeldi või kellega on Sul tekkinud konflikt.“ (lk 88)

Mariann soovis lähedust ja turvatunnet, mistõttu oli tal raske sellest suhtest vabaneda. Vahel oli päevi, kui kaaslane oskas imetore ja romantiline olla, aga liiga palju tuli ette hetki, kui kaaslane käitus julmalt ja ebaõiglaselt. Kõikide naiste suhtes oli mees negatiivselt ja küüniliselt meelestatud.
Mariannil oli raske aru saada, et temast vanem ja targem mees nii mühakas võib olla. Ta oli nagu narkomaan: teadis, et see suhe mõjub talle halvasti, aga ei suutnud seda lõpetada. Lõpuks ta ikkagi mõistab, et sellest suhtest saab ta vaid ise end päästa.
Sellest loost võime õppida, et väga oluline on ennast analüüsida ja enda vastu aus olla, ennast väärtustada ja armastada. Pole mõtet klammerduda suhtesse inimesega, kellega sa end turvaliselt ei tunne ja kes sind pidevalt solvab. Et endas selgusele jõuda, on hea vahend kas päeviku- või kirjavormis oma tunnetest rääkimine, see võib olla heaks teraapiavormiks.

Raamat sobib kõigile, kellele meeldib lugeda inimsuhetest ja psühholoogilistest probleemidest. Eriti tuleb selle lugemine kasuks noortele, et nad oskaksid vältida kaassõltuvust ja enda ümber nn Karlssoneid märgata. Neile, kes armastavad head luulet, on see raamat samuti vägagi nauditav.

***
Ilmunud: JES Kirjastus, 2021

Leia e-kataloogist ESTER

Sirli Paimets
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga