Belinda Bauer „Blacklands”

Autor kirjutab järelsõnas, et „Blacklands” ei pidanud olema kriminaalromaan. Ta tahtis lihtsalt kirjutada lugu poisist ja tema vanaemast. Belinda Bauer töötas kohtureporterina ja selle tööga omandatud kogemused leiavad kasutust siin raamatus. „Blacklands” on Baueri debüütromaan ning võitis Briti Krimikirjanike ühingu Kuldse Pistoda auhinna kui 2010. aasta parim kriminaalromaan.

Raamatu peategelane on 12-aastane Steven Lamb, kes on võtnud endale eesmärgiks Exmoori nõmmelt üles leida oma onu, 11-aastaselt kadunud Billy surnukeha. Ta ei ole oma onu kunagi näinud. Sellest hoolimata kaevab ta pikki tunde nõmmel. Arvatakse, et Billy oli üks sarimõrvar Arnold Avery ohvritest.

Kuna Billy laipa pole leitud, ei suuda tema ema ehk Steveni vanaema uskuda, et poiss on surnud. Ta istub hommikust õhtuni akna all ning ootab oma poega koju.

Just sellepärast tahabki Steven onu laiba üles leida. Ta tahab muuta oma perekonna uuesti tervikuks. Et perekond ei tülitseks. Steven tahab lihtsalt, et ema teda armastaks. Emal on aga Billyga seoses oma süümepiinad, mille ta on üle kandnud oma vanimale pojale.

See on kurb, kui 12-aastane poiss tunneb, et tema õlul, tema õnnestumises või ebaõnnestumises seisneb perekonna õnn. Lõpuks ta mõistab, et tal oleks abi vaja ning oma lapselikus naiivsuses otsustab Steven vanglasse Averyle kirjutada. See tegu vallandab omakorda ootamatu sündmusteahela.

See on üks tõeliselt sünge romaan, mille teevad süngeks udused ja üksildased nõmmed ning see, et lugu on kirjutatud lapse vaatevinklist. Kurvaks teeb asja see, et onu kadumine aastaid tagasi mõjutab endiselt perekonda. Selle asemel, et neid teineteisele lähendada, see hoopis lõhestab neid.

Mul oli alguses raske raamatusse sisse elada, aga mingil hetkel olin jäägitult romaani lummuses. Belinda Bauer on suutnud luua meisterliku psühholoogilise põnevusromaani, kus pinge püsib lõpuni välja ning kõik see äng, mida Steven tunneb, vajub raskelt lugeja õlule.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2021

Tõlkinud: Raivo Hool

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.