Fredrik Backman „Karulinn“

Fredrik Backman on noor rootsi autor, kelle teosed paistavad silma harukordse mõistmise ja südamlikkuse poolest. Need on eesti lugejate poolt ka väga hästi vastu võetud, eriti „Mees nimega Ove“ (eesti keeles ilmus 2016), aga ka „Vanaema saatis mind ütlema, et ta palub vabandust“ (2018) ning „Britt-Marie oli siin“ (2019).

„Karulinn“ on tema teistest teostest veidi erinev, kuid samamoodi südamlik, mõtlemapanev ja tohutult hästi kirjutatud. Raamat räägib väikelinna hokimeeskonnast, aga seda ei tasu kindlasti peljata ka neil, kes hoki või üleüldse spordi vastu erilist huvi ei tunne. Hoki ei ole siin peamine. Põhiline teema on siiski inimestevahelised suhted – kuidas me kõik ühiskonnas üksteist mõjutame ja kui raske on mõnikord jääda iseendaks, ausaks ja õiglaseks.

Juba raamatu algus loob pineva ja kurjakuulutava õhkkonna, esimene peatükk koosneb vaid kahest lausest: „Ühel märtsi lõpu hilisõhtul võttis üks teismeline kaheraudse haavlipüssi, läks otsejoones metsa, surus relvasuu vastu ühe inimese laupa ja vajutas päästikule.

Need lood räägivad sellest, kuidas me nii kaugele jõudsime.“ (lk 7)

Karulinn on väike linn Rootsis, kus ollakse äärmiselt uhked oma hokimeeskonna üle. Tulemas on tähtis mäng ning kaalul on mitte ainult mängijate, vaid kogu linna edasine tulevik. Esimene veerandik raamatust kulub suuremalt jaolt tegelaste tutvustamisele: seal on staarmängija Kevin, tema parim sõber ja samuti suurepärane hokimängija Benjamin ehk Benij, spordijuht Peter ja tema perekond: naine Mira, 15-aastane muusikat armastav tütar Maya ja 12-aastane poeg Leo. Samuti Amat, keda kiusatakse ja keda kasvatab jäähalli koristajana elatist teeniv üksikema. Amatisse hakatakse veidi paremini suhtuma, kui ilmneb tema tohutu anne hoki alal. Tegelasi on veel mitmeid, kõik on elulised ja värvikad. Siis aga juhtub midagi, mis terve linnakese kihama paneb ja paljude elud pea peale pöörab. Kevin, suur hokilootus, vägistab spordijuhi tütre Maya. Tüdrukul võtab aega, enne kui ta juhtunust rääkida söandab, ja kui ta seda teeb, ei usu teda keegi peale oma perekonna ja paari lähema sõbra. Usub ka Amat, kes intsidenti pealt nägema juhtus. Aga kas ta söandab tunnistada? Eriti, kui Kevini isa lubab hoolitseda tema ema eest ja pakkuda talle paremat töökohta?

Peagi on Maya ja tema pere linnakeses täieliku põlu all, tüdruku vanemaid välditakse, tüdrukut sõimatakse, soditakse tema koolikappi ja loobitakse koguni kividega tema kodu aknaid sisse.

Raamatul on ka teine osa, mis peaks eesti lugejateni jõudma 2022. aasta alguses.

***

Ilmunud: Varrak, 2021

Tõlkinud: Kadi-Riin Haasma

Leia e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga