Frank Herbert „Düün”

„Düün” on klassikaks saanud ulmeraamat, mis ilmus esmakordselt 1965. aastal. Siin on kesksel kohal võimuvõitlus tähtedevahelisele impeeriumile kuuluval planeedil Arrakis. See on ainulaadne kõrbeplaneet, mis on terves universumis ainus koht, kus leidub vürtsi. Vürts on aine, mis on tuntud peamiselt selle poolest, et annab tarbijale pikaealisuse ja psüühilised võimed. Vürts on oluline ka tähtedevahelistel lendudel. Seega tähendab Arrakise valitsemine selle valitsejale suurt võimu ja rikkust.

Arrakist on valitsenud juba päris pikalt Harkonneni Koda. Ühel hetkel otsustab imperaator, et nüüd on aeg Atreidese Kojal Arrakise valitsemine üle võtta. Harkonnenid ei taha sellega leppida ning otsustavad Atreidese Koja hävitada. Õnneks ei kulge kõik Harkonnenide tahtmist mööda ning hertsog Leto poeg Paul Atreides ja tema ema Jessica jäävad rünnakus ellu.

Arrakis on kõrbeplaneet ning seal ellujäämine ei ole sugugi lihtne. Seal on meeletud liivaväljad, millelt kaevandatakse vürtsi. Lisaks kuumusele ja veepuudusele valitseb kõrbes veel üks oht – tohutu suured liivatõlvad. Kõrbe ja seal valitsevate ohtudega on suutnud kohaneda kohalik rahvas, fremenid, kes visalt oma vabaduse eest Harkonnenidega võitlevad. Just fremenite juurde püüavad Paul ja Jessica jõuda, sest nendes näeb Paul tulevikku. 

Minu jaoks oli ääretult huvitav lugeda, kuidas fremenid lahendasid veeprobleemi. Kõrbes pole teadagi piiskagi vett raisata. Nad olid loonud spetsiaalsed kostüümid, mis reguleerivad keha soojusvahetust ning filtreerivad kehaeritisi. Sellest regenereeritud vett sai kostüümikandja juua nagu tavalist vett. 

Frank Herbert on suutnud luua lummava teose, mis lugeja endasse haarab. Raamatu lõpus on toodud lisad erinevate Düüni puudutavate teemade kohta nagu ökoloogia, religioon, Bene Gesserit (müstiline kool naistele) ja impeeriumi oskussõnastik. Tekstis esinevaid tundmatute sõnade tähendusi saab sealt vaadata. Neid oli ikka omajagu.

„Düün” on kaasahaarav lugemine, mis sisaldab lisaks tavapärasele põnevale süžeele ka palju psühholoogilisi nüansse. See on lugu sellest, kuidas ühest aadlinoormehest saab juhuse või siis ettemääratuse tahtel halastamatu väejuht ning mõne jaoks isegi jumal. Mulle meeldis autori loodud maailm oma karmusega ning rahvaga, kes kõigest hoolimata on suutnud sellega kohaneda. Üks minu parimaid lugemiselamusi sellel aastal.

***

Ilmunud: Varrak, 2020

Tõlkinud: Urmas Alas

Leia e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.