Morgan Housel „Raha psühholoogia”

„Raha psühholoogia” ei ole samm-sammuline juhend, mis õpetab raha ühte või teise fondi või aktsiasse paigutama. See ei ole ka õpik, mis erinevaid finantstermineid üksipulgi lahti seletab. Selles raamatus on mõtiskletud selle üle, kuidas inimesed rahaga seotud otsuseid teevad ja mis on nende motivatsioon. Autor toob palju näiteid ajaloost ja tuntud finantstegelastest, need omakorda aitavad mõista ka praegu maailma (eriti USA) poliitilist olukorda. 

Raamatu põhiline mõte on see, et inimeste rahakäitumine on väga tugevalt seotud sotsiaalsete olukordade, kogemuste, mälestuste, ego, turunduse ja muude emotsioonipõhiste teguritega. On väga inimlik tahta naabrist paremat autot või panustada raha sõprade soovitatud aktsiasse. Samuti loodab inimene alati, et ta teeb targemaid otsuseid kui tema eelkäijad. Ajaloost saab küll üht-teist kõrva taha panna, aga tulevikku ei oska tegelikult ju keegi ette ennustada.

Kiireim viis vähem raha omada on kulutada raha selleks, et näidata inimestele, kui palju raha sul on. (lk 101)

Raamat pakub tõesti palju mõtteainet ja aitab nii enda kui teiste rahakäitumist laiemasse konteksti asetada. Võimalusel soovitan raamatut lugeda originaalkeeles.

***

Ilmunud: WW Print, 2021

Tõlkinud: Agne Kosk

Leia e-kataloogist ESTER

Sigrid Sünd

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga