Tiina Kuu „Tuhandete villaste sokkide maa”

Sokiraamatu autor Tiina Kuu sai sokimudelite disainimiseks inspiratsiooni Soome pop-rokkmuusikast.

Kohe alguses tuleb mainida, et raamat ei ole päris algajale kudujale. Soki kudumisel on vaja mõnigast kudumistehnikate tundmist ja oskust infot otsida. Peatükis „Vahendid, tehnikad ja materjalid“ on põgusalt kirjeldatud tehnikaid ning viidatud inglikeelsetele kudumistehnikate otsisõnadele. Neid peab kuduja ise internetist otsima. Sealt ka leiab palju pildi- ja videoõpetusi.

Kasutatud on peamiselt väiketootjate imeilusates värvides peenikesi sokilõngu, aga on ka nimetatud meie poodides saada olevad tööstuslikult värvitud sokilõngad. Sokid on kavandatud enamasti nii, et neid oleks võimalik kududa pikemate ringvarrastega, aga saab ka kududa traditsiooniliselt viie sukavardaga. Iga mudelit on võimalik kududa mitmes suuruses, silmuste arv on toodud, ise midagi arvutama ja välja mõtlema ei pea. Mustrid on enamasti lihtsad.

Mina kudusin Miljoonasade laulu „Silmitön talvi“ saatel kaks paari sokke nimega „Pakseline talv“. Need sokid on kootud ringvarrastega, alustades varbast. Ma ei ole varem sellises tehnikas sokke kudunud. Kui tehnika on selge, siis on varbast soki kudumine lihtne ja korrektne tulemus on kindlustatud. Kannatust ei tasu kaotada, kui kohe välja ei tule, mina harutasin soki algust vähemalt kuus korda. Kudumine ja uute võtete õppimine pakub rõõmu!

Tulkoon vaan silmitön talvi / Järjetön sää / Meitä ei kylmetä / Routa ja jää

„Silmitön talvi“ (M. Nurro, sõnad H. Salo, Miljoonasade)

***

Ilmunud: Tänapäev, 2021

Tõlkinud: Helen Plado

Leia e-kataloogist ESTER

Leia Miljoonasade CD  e-kataloogist ESTER

Iivi Oskar

Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga