Haruki Murakami „Millest ma räägin, kui ma räägin jooksmisest“

Kuidas kirjutada raamatuid? Kuidas saada kuulsaks kirjanikuks? Millised omadused või eeldused peaksid inimesel selleks olema? Kas läheb vaja annet, töökust või kõike korraga? Kas vaid ühest omadusest piisab? Kuidas saada mitte lihtsalt kirjanikuks vaid maailmakuulsaks kirjanikuks?

„Millest ma räägin, kui ma räägin jooksmisest“ on Haruki Murakami autobiograafiline esseekogumik, mille peamiseks teemaks on jooksmine. Aga kas kirjanikul on ikkagi aega, et jooksumaratonidel osaleda? Selgub, et sportlik eluviis ja kirjutamine võivad hästi kokku sobida ning kannatlikust, järjekindlust, enesesundi ja pühendumist nõuavad mõlemad alad. Raamatut lugedes saabki teada, kuidas saada kirjanikuks, kes jookseb. Lisaks ütleb kirjanik, et paljud meetodid, mida ta kirjutamisel kasutab, on õpitud jooksmisest.

Haruki Murakami teoste suure austajana olen ma harjunud, et tema raamatud on pigem ilukirjanduslikud teosed. Autobiograafilist teost lugedes oli väga tore teada saada midagi kirjaniku enda kohta. Murakami hakkas regulaarselt jooksmas käima kolmekümne kolme aastaselt. Mõni aeg enne seda pidas ta džässiklubi. Kliente jätkus ja äril läks hästi, aga töö ise oli raske ning vahel sai koju alles südaööl. Klubis töötamise kõrvalt otsustas Murakami äkki hakata romaani kirjutama. Ta ütleb, et kirjanikuks saamine polnud tema unistus, vaid ta lihtsalt tahtis proovida midagi kirjutada. Kui kirjanikul tuli mõte valmis kirjutada oma esimene suurem romaan, otsustas ta klubi sulgeda ja jätkata kirjanikukarjääri. Aga esimene probleem, millega ta kirjanikuametis kokku puutus, oli füüsiline vorm. Seepärast alustas kirjanik jooksmisega samal ajal, kui temast oli saamas elukutseline kirjanik. Samas ei soovita kirjanik jooksmist kõigile, vaid arvab, et kui inimene on pikamaajooksust huvitatud, jõuab ta ise selle juurde.

Minu jaoks oli huvitav teada saada, kuidas võivad olla nii erinevad tegevused nagu kirjutamine ja jooksmine nii sarnased. Aga jooksmise asemel valiksin ise siiski jalgrattasõidu.

***

Ilmunud: Varrak , 2021

Tõlkinud: Margis Talijärv

Leia e-kataloogist ESTER

Ülle Kütsen

Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga