Gunter Pauli „Sinine majandus 3.0”

Kui te arvate, et tegu on arusaamatus keeles epistlit pidava rohetüranniaga, siis te eksite. See raamat on innustav, inspireeriv, puistab ideid nagu transpordiamet soola lumisel tänaval, ning tõestab edukalt, et röövkapitalismile leidub alternatiiv – kui võtta appi teadus ja looduses juba eksisteerivad „tehnoloogiad“.

Autori tsitaat raamatu tagaküljelt: „Me ei saavuta muutust majanduses ja ühiskonnas inimesi käskides ja keelates. Muutuste võti on pakkuda lahendusi, mis on lihtsalt nii palju paremad kui need, mida me täna kasutame.“

Gunter Pauli kirjutatud raamat ei ole utoopia, see on juba eksisteeriv paralleeltegelikkus, mis on murdnud end lahti piiramatut majanduskasvu jahtivast masinavärgist. Kergem on jääda vanade harjumuste juurde, kuigi ümberharjumine võib osutuda vähemkulukaks nii keskkonnale, ettevõtjale kui ühiskonnale, nendib ka Pauli.

Erinevalt mitmetest teistest, hädasignaali andvatest ja statistikasse uputatud rohemajanduse õpikutest on see raamat arusaadavalt kirjutatud,  hasarti tekitav ning optimistlik. Seda lugedes mõtled mitte „Oh õudust, kas me tõesti ei saa enam midagi teha?“, vaid „Kas tõesti on see võimalik?“, „Kuidas nad seda tegid?“,  ja „Ma tahan seda proovida!“ See raamat ei sea käske, keelde ega dogmasid, vaid inspireerib leidma loovaid ja samas tõhusaid lahendusi, mis ei keskendu kvantiteedile ning (üle)tootmisele, vaid nutikusele ja leidlikkusele panna ka takistused ning „negatiivne tulem“ enda kasuks tööle. See EI OLE sama vana konti näriv roheline propaganda, vaid päriselt ka põnev ja pöörane teekond toidu, energia ja tööstuse maailmas, kus kõike on võimalik teha ja toota hoopis teisiti kui praegu.  

Lisaks on olemas internetilehekülg www.theblueeconomy.org, kus saab näidisjuhtumeid alla laadida PDF failina alates kohvitootmisest seente abil kuni vaklade kasutamiseni.

***

Ilmunud: Lilleoru keskus, 2018

Tõlkinud: Vahur Lokk

Leia e-kataloogist ESTER

Tuuli Reinsoo

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga