Catherine Ryan Hyde „Seitse täiuslikku olendit“

Lootust külvav romaan, lihtne ja südantsoojendav lugemine. See on lugu rõõmust, julgusest, sihikindlusest ja sellest, kuidas leinast üle saada.

Raamat sobib lugemiseks nii täiskasvanutele kui noortele, peategelane on 13-aastane tüdruk Amy.

Siin on kaks põhilist süžeed: Amy tegemised ja seiklused ning tema ema Mary üleelamised ja unistused paremast elust. Ühel hetkel peavad nad nõu ja jõu ühendama, et oma ebaturvalisest kodust eemale saada ja alustada uut elu mujal.

Äärmiselt tore oli lugeda, millise pühendumise ja asjalikkusega Amy jõest leitud kutsikate eest hoolitses. Ta lõi katki oma hoiupõrsa, et kutsikatele süüa osta, viis nad mägedesse jahimajja ning käis nende eest seal iga päev hoolitsemas. Kutsikad olid rõõmsad ja nakatasid oma rõõmuga ka Amyt. Nad olid nii täiuslikud ja tegid teda õnnelikuks.

Amy arvas, et jahimaja, kus ta oma kutsikaid hoidis, ei kuulu kellelegi ja on maha jäetud. Aga ometi ilmus ühel päeval sinna omanik, leinast murtud leskmees Elliot, lootes seal üksinduses aega veeta. Algul oli ta oma kurva meeleolu tõttu veidi ebasõbralik, aga kutsikate ülevoolav rõõm nakatas tedagi ning ta ulatas Amyle abistava käe.

Kohati tundus, et Amy oli oma otsustes julgem, nutikam ja sihikindlam kui ema Mary. Ema oli olnud nii palju aastaid oma võimukast abikaasast majanduslikult sõltuv koduperenaine. Teda oli pidevalt alavääristatud ja tagaplaanile surutud, tal polnud peres mingit sõnaõigust. Tütre kaudu Elliotiga tutvudes ja temaga vesteldes sai ta aru, kui kohutavalt tema mees teda siiani kohelnud oli. Elliot andis talle julgust enda ja oma tütre eest seista ning tal tekkis lootus paremale tulevikule.

Mis Amy ja Mary unistustest sai, saate lugeda raamatust. Igatahes juhtus nendega igasuguseid põnevaid ja kaasahaaravaid seikasid. Mina juhtusin seda raamatut lugema aasta lõpus, jõulude paiku, ning mulle tundus, et raamatu meeleolu oli just sellele ajale sobilik: positiivsust ja empaatiat tekitav lugemine.

***

Ilmunud: Ersen, 2021

Tõlkinud: Siiri Hommik

Leia e-kataloogist ESTER

Sirli Paimets

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga