Heidit Kaio „Vestlused Priiduga. Lahutus”

Väga huvitav ja mõtisklev raamat, mille keskmeks on suhted. Suhted elukaaslase, lähedaste ja iseendaga. Raamatu autor oskab väga arusaadavalt ja sõnaosavalt analüüsida keerukaid olukordi ning nende taga peituvaid võimalikke emotsioone. Kuigi pealkirjast võiks arvata, et raamatus toimub vestlus elukaaslaste vahel, siis tegelikult on autori vestluspartneriks olnud hoopis sõber Priit Saagpakk. Oma kogemusi ja mõtteid jagavad ka teised tuntud ja vähemtuntud inimesed.

Raamat on mõtteliselt jaotatud kolmeks ning kulgeb väga loomulikult, alustades autori esmaste mõtete ja tunnete tuvastamisega. Probleeme ei tutvustata tehislikult, vaid mõtisklused tekivad igapäevaste tegemiste kõrvalt, näiteks autoga sõites või sõpradega lõkke ääres istudes. Raamatu teine osa on pühendatud sõprade kogemustele ning säilitab sellega teatud värskuse. Iga inimene tegeleb oma probleemidega erinevalt ning paneb lugejat kaasa mõtlema – “kuidas mina sellise situatsiooni lahendaksin?”. Kolmas osa jätkab autori kogemuse jagamisega sealt, kust pooleli jäi. Raamatu lõpus on kokkuvõttev peatükk kogu teekonnast, mis annab lootust, et kriisi kogemine ja läbi mõtestamine on seda pingutust väärt.

Mul on hea meel, et selle raamatu sõnumiks on arusaam, et probleeme ei lahenda alkohol, uus silmarõõm või endasse sulgumine. Peab olema julgust ja tahtmist kriise tervislikult lahendada ning lõpuks tulla olukorrast välja targemana ja tugevamana. Nagu kirjeldab raamatu autor ise – “Head kriisi ei tohi raisku lasta!”.

Kuna suuremad ja väiksemad kriisid käivad eluga kaasas, siis julgen raamatut soovitada lugemiseks kõigile. Raamatut ei tasuks võrdsustada teraapia või psühholoogi vastuvõtuga. Küll aga võib see olla oluliseks vahelüliks probleemi ning lahenduse otsimise vahepeal.

***

Ilmunud: Pilgrim, 2021

Leia e-kataloogist ESTER

Karmen Vilberg

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga