Susanna Clarke „Piranesi“

Maja Ilu on mõõtmatu, selle Lahkus lõputu

„Piranesi“ on teine fantaasiaromaan „Jonathan Strange ja härra Norrelli“ autorilt. Raamat on võitnud mitmeid auhindu, millest olulisem on 2021. aastal saadud naiste ilukirjanduse auhind.

Peategelane Piranesi elab majas, kus on lõputu rida saale ja vestibüüle, kus alumistes ruumides lainetab ookean ja ülemistes purjetavad pilved. See on varemes hoone pooluppunud saalidega, mis on täis klassikalisi kujukesi. Selle kolossaalse hoone salapärane keskkond loob kujutluspildi 18. sajandi Itaalia arhitekti Giovanni Battista Piranesi sürrealistlikust teosest „Kujuteldavad vanglad“.[1]

Piranesi elab ise kasinalt – ta käib kaltsudes, toitub rannakarpidest ja kuivatatud vetikatest. Tema ülesanne on kogu see hiiglaslik maja kaardistada, mida ta teeb ülima pühendumuse ja põhjalikkusega. Ta peab päevikut, kus kataloogib üksikasjalikult kõik maja ruumid. Piranesi (kuigi tema arvates pole see ta pärisnimi) ei mäleta, et oleks kunagi kusagil mujal viibinud. Ta on siin alati olnud. Ta on maja armastatud laps, kes kummardab selle ilu ja lahkust, on tänulik ellujäämise eest.

Piranesi arvab, et maailma algusest peale on elanud üldse viisteist inimest ja praegu on neist elus vaid kaks – tema ise ja Teine. Aeg-ajalt aitab ta Teisel otsida seda, mida nimetatakse “suureks ja salajaseks teadmiseks”. Kuid enamasti on ta üksi.

Piranesi peab oma vaatluste kohta päevikuid, kuid kui ta märkab, et osa lehti on puudu ja keegi hakkab talle saalidesse salapäraseid sõnumeid jätma, hakkab ta kahtlema kõiges, mida ta kunagi teadnud on. Oma suureks ahastuseks avastab ta ka oma mälus lünki. Saladus rullub ootamatute pööretega aeglaselt lahti.

„Piranesi“ on köitev, kordumatu ja nauditav lugemine, kaunilt ja lummavalt kirjeldatud maailm, unenäoline lugu ainulaadse süžee ja ettearvamatute pööretega. Susanna Clarke jutustab lõputult huvitava loo põnevate tegelaste ja kasvava pingega.

„Piranesi“ on sobiv lugemine neile, keda köidab erilise muinasjutulise fluidumiga fantaasiakirjandus. See on mõnus nädalavahetuse lugemine. Raamat on lühike, kuid pakub palju mõtteainet ja jääb veel kauaks lugeja meeltesse.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2021

Tõlkinud: Hana Arras

Leia e-kataloogist ESTER


[1]  https://et.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Battista_Piranesi

Reet Ojasoo

Männi raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga